Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traže ispriku

Hrvatske vlasti poslale poruku Srbiji zbog videa o “okupiranom srpskom Kninu”

Miloš Stojković

Hrvatski MVEP uputio je nakon tog događaja oštru prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, a hrvatski veleposlanik u Srbiji jutros je u prenio notu izravno Ministarstvu vanjskih poslova Srbije

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je konferenciju za medije na kojoj je oštro osudio incident kojeg je izazvao član srbijanskog izaslanstva koji je prije nekoliko dana snimio video na Kninskoj tvrđavi i podijelio ga putem Facebooka u kojem je nazvao Knin “srpskim i okupiranim” te poželio da se nad njim “ponovno vijori srpska zastava”, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon diplomatske note Veleposlanstva Republike Srbije upućene 23. janura u kojem se od hrvatskog MVEP-a tražilo dopuštenje da se omogući da srbijansko izaslanstvo koje se sastojalo od tri člana i pet pripadnika medija, s ciljem dostave humanitarne pomoći Banovini, jedan od članova izaslanstva snimio je i na društvenoj mreži uživo emitirao sporni video u kojem je Knin nazvao srpskom krajinom.

“Nažalost, taj posjet je bio zloupotrijebljen na način da je jedan od članova tog državnog izaslanstva objavio video, jedan skandalozan čin, incident kojega Hrvatska drži apsolutno neprihvatljivim i nadasve provokativnim”, kazao je Gordan Grlić Radman.

Hrvatski MVEP uputio je nakon tog događaja oštru prosvjednu notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, a hrvatski ambasador u Srbiji jutros je u prenio notu izravno Ministarstvu vanjskih poslova Srbije koje se, prema izjavi hrvatskog ambasadora, ogradilo od “neprimjerenih i štetnih izjava iz te videoobjave”.

“Budući da smo uputili pismeno prosvjednu notu, očekujemo pojašnjenje, adekvatnu reakciju, ispriku službenim putem od strane srbijanskih vlasti. Danas, u 21. stoljeću, da je neko spreman usred suverene, međunarodno priznate Hrvatske, članice EU i NATO saveza, iznositi takve tvrdnje i parole, svjedoči da anakrone ideje velikosrpstva koje su poražene u Domovinskom ratu još uvijek postoje u nekim glavama. Takvi pojedinci, takve osobe, nisu dobrodošle u Republiku Hrvatsku niti će ikada biti. Vodili smo pravedan odbrambeni rat, ali nikada niko u Hrvatskoj nije imao teritorijalne pretenzije prema bilo kojem susjedu, bez obzira na istoriju”, kazao je ministar Radman.

Gordan Grlić Radman

Radman je pozvao da se u “Srbiji promijene mentalne matrice s obzirom na aspiracije prema Europskoj uniji” te dodao kako, nažalost, postoji i ona druga Srbija, različita od one koja je pomogla i suosjećala s Hrvatskom nakon potresa.

“Spremni smo dobrosusjedski surađivati sa Srbijom, ali nećemo prešutjeti i dopustiti ovakve provokacije i eklatantne pokušaje obnavljanja napetosti i uznemiravanja javnosti”, poručio je Radman.

Izrazio je očekivanje da će ovaj incident osuditi i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Šibensko-kninska policija izvodi istragu, kazao je ministar, kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Ministar je podsjetio kako ratne rane još nisu zacijelile te kako Hrvatska potražuje još 1.869 nestalih, odštetu za logoraše te reciprocitet u predstavljanju hrvatske manjine u Srbiji.

Miloš Stojković, humanitarni radnik i teolog, je penjući se na Kninsku tvrđavu, snimio video u kojem pozdravlja sa “srpskog okupiranog teritorija” uz riječi: “Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde.”

“Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina. Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin”, kazao je u spornom video njegov autor.

Stojković je u kasnijim izjavama demantirao da je autor videa snimljenog na Kninskoj tvrđavi.

Incident je ranije osudio i kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je primio navedeno izaslanstvo ne znajući za incident.