Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Denis Bećirović poslao otvoreno pismo Ivici Dačiću

denis becirovic

Poslanik Parlementa BiH Denis Bećirović poslao je otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću koje prenosimo u cijelosti:

Gospodine Dačiću,

Krajnje je vrijeme da prekinete neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine. Portparoli politike i režima Slobodana Miloševića su posljednji na planeti koji mogu i imaju pravo bilo šta prigovarati državi Bosni i Hercegovini. Još uvijek niste utvrdili punu istinu i odgovornost o zločinačkoj jedinici MUP-a Srbije „škorpionima“ koja je brutalno ubijala i snimala ubistva na teritoriji Bosne i Hercegovine. Niste utvrdili ni odgovornost drugih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Niste izvukli ni pouku iz činjenice da ste presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označeni kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Zato, Vas želim pitati gospodine Dačiću, otkud Vam bilo kakvo pravo da se sa takvim teškim hipotekama petljate u unutrašnja pitanja suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine?

Krajnje je vrijeme da pustite na miru državu Bosnu i Hercegovinu. Prestanite s već viđenom i pogubnom velikosrpskom politikom. Prestanite s takvom destruktivnom politikom i zbog građana Srbije kojima, kao i građanima drugih država, trebaju decenije mira nakon što ih je režim Slobodana Miloševića poveo u barbarske i osvajačke ratove protiv njihovih susjeda i komšija.

Gospodine Dačiću,

Na pokretanju postupka revizije presude Internacionalnog suda pravde u Hagu najviše su radili zvaničnici Srbije. Kako? Nabrojat ću Vam, pored ostalih,

14 RAZLOGA
KOJE STE VI, ZVANIČNICI SRBIJE, DALI ZA REVIZIJU PRESUDE:

1. Niste poštovali cjelinu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH,

2. Kontinuirano ste potkopavali državne organe i institucije Bosne i Hercegovine,

3. Drsko ste negirali presudu Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine,

4. Nastavili ste politiku poricanja i negiranja planetarno dokazanog genocida,

5. Odbili ste u Skupštini Srbije da deklaracijom priznate počinjeni genocid,

6. Legalizirali ste zločinački četnički pokret koji je počinio zločine i genocid,

7. Javno ste osporavali i negirali konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH,

8. Otvoreno ste podržavali i ohrabrivali antibosanskohercegovačke i ratnohuškačke izjave i postupke pojedinih političara u bosanskohercegovačkom entitetu RS,

9. Niste poštovali načelo suverene jednakosti država članica Ujedinjenih nacija,

10. U Skupštini Srbije usvojili ste „Strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“, u kojoj ste zacrtali da se, kao u najgorim vremenima Slobodana Miloševića, ponovo neovlašteno miješate u unutrašnje odnose suverene države Bosne i Hercegovine,

11. Antidejtonski ste u zvaničnim aktima Skupštine Srbije negirali konačnu arbitražnu presudu u vezi sa statusom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine,

12. Kao najveći vanjskopolitički uspjeh Srbije u 2015. godini proglasili ste zaustavljanje usvajanja Rezolucije o genocidu u Vijeću sigurnosti čime ste još jednom pokazali da ne poštujete žrtve genocida.

13. I dalje krijete istinu o tome šta je 14. jula 1995. godine Ratko Mladić radio u Beogradu, koga je i o čemu izvještavao i kakve je instrukcije iz Beograda dobivao?

14. I dalje krijete arhive i zapisnike Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije. Također, po naređenju učesnika tih sjednica, sa 17 sjednica nije bilo stenografskih zapisa, od kojih je devet održano, prije i poslije srebreničkog genocida. Zašto, napokon, ne kažete istinu ko je redigovao zapisnike sa sjedinica?

Gospodine Dačiću,

Nemate nikakvo pravo da osporavate Bosni i Hercegovini da koristi instrumente međunarodnog prava i traži pravdu i istinu pred sudom Ujedinjenih nacija. Ne trošite energiju na opstruiranje pravde i istine. Puno je bolje da, napokon, zakopate osvajačke snove i hegemonističke politike. Osvijestite se i pomozite ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira koje su nacije ili vjere. Istina i pravda na tom putu mogu nam biti samo od pomoći, stoji u otvorenom pismu Denisa Bećirovića.