Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon usvajanja Rezolucije

Denis Bećirović poslao poziv Aleksandru Vučiću

denis becirovic
Foto: Fena

“Ova Rezolucija treba da bude povod za katarzu u regiji, a ne za bilo kakve tenzije u regiji”, kaže Denis Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u razgovoru za N1 pozdravio je glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija gdje je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

“Danas (juče, op. prir.) je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pobijedila istina i pravda. To su sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz historije Ujedinjenih nacija i čovječanstva, a danas je to potvrđeno i u Generalnoj skupštini UN-a”, kazao je.

Bećirović se zahvalio Generalnoj skupštini što je iskazala poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

“Oni su iskazali solidarnost sa žrtvama genocida, ali su bili i na strani pravde, istine i morala. Mislim da je ova Rezolucija prilika za izgradnju povjerenja u cijeloj regiji. Bosna i Hercegovina i susjedna Srbija imaju mnogo političara, ali mislim da nam treba više državnika”, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Bećirović je tokom razgovora za N1 iskoristio priliku da uputi poziv srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da se “otvori nova stranica” u odnosima između ove dvije zemlje.

“Da 21. stoljeće proglasimo stoljećem mira na Zapadnom Balkanu. Ova Rezolucija treba da bude povod za katarzu u regiji, a ne za bilo kakve tenzije u regiji”, zaključio je Denis Bećirović.