Denis Suljaković pobjednik takmičenja u slovakanju riječi na engleskom

denis suljkanovic slovkanje11

Denis Suljaković, učenik Gimnazije “Edhem Mulabdić” Iz Maglaja, pobjednik je državnog takmičenja u ‘slovakanju’ riječi na engleskom jeziku “Spelling Bee” koje je danas u Sarajevu organizirala Američka ambasada u BiH.

Među 18 srednjoškolaca, pobjednika regionalnih takmičenja, drugo mjesto osvojio je Ramiz Begić iz Gimnazije “Muhizin Rizić” iz Kaknja, a treće Marko Vejnović iz Gimnazije “Banja Luka”.

Pomoćnica atašea za kulturu Ambasade SAD-a u BiH Elizabeth Blumenthal kazala je Feni da je slovakanje veliki dio njihove kulture te da veliki broj učenika svake godine učestvuje u ovakvim takmičenjima.

– Bila sam oduševljena i impresionirana njihovim znanjem, a neke od riječi ni sama nisam znala spelovati. Vrijedno su studirali i učili – istakla je.

Ovo je šesto državno takmičenje u slovakanju riječi koje je počelo sa više od 4.700 učenika iz 174 škole širom BiH, koji su se takmičili u svojim učionicama u mjesecu aprilu 2017. godine. Finalisti ovogodišnjeg takmičenja dolaze iz Bijeljine, Sarajeva, Maglaja, Zenica, Gradiške, Broda, Bosanska Krupe, Sanskog Most, Banja Luke, Tuzle, Živinica, Mostara, Kaknja i Trebinja.