Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dennis Gratz uputio prijedlog oštrijih kazni za vozače

BiH

udes dzidzikovac

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnik Naše stranke Dennis Gratz zatražio je od Vlade Federacije i kolega u Parlamentu da se Parlamentarnoj skupštini BiH uputi inicijativa za izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

[pull_quote_right]Skoro smo svakodnevno svjedoci divljanja nesavjesnih vozača, posebno onih mlađih koji bez ikakvog stida i odgovornosti maltretiraju, pa čak i ubijaju građane[/pull_quote_right]

“Premda Parlament i Vlada FBiH nemaju neposrednu ustavnu nadležnost za rješavanje problema sigurnosti u saobraćaju, ja sam uputio ovu inicijativu, budući da osjećam etičku obavezu da reagujem po ovom pitanju, da imam mandat da radim u interesu građana Federacije, te da je pravo Parlamenta i Vlade FBiH da apeliraju na viši nivo vlasti da riješi probleme na koje ukazuju građani”, kazao je Gratz.

“Nema sumnje da je pitanje sigurnosti na cestama jedan od akutnih problema, a osjećaj nesigurnosti i nezadovoljstva zakonskom regulacijom se posebno povećao nakon što je prije nekoliko dana jedna dvadesepetogodišnjakinja, ni kriva ni dužna stradala zbog nesavjesne vožnje mladića koji je tek položio vozački ispit. Ta tragedija je jedna u nizu. Skoro smo svakodnevno svjedoci divljanja nesavjesnih vozača, posebno onih mlađih koji bez ikakvog stida i odgovornosti maltretiraju, pa čak i ubijaju građane”, dodao je Gratz.

U inicijativi koju je zastupnik Gratz uputio, predlažu se sljedeće mjere:

1.Dozvoljenu količina alkoholu u krvi smanjiti sa 0,3 na 0 promila, a kazne za kršenje ove odredbe pooštriti.

2.Umjesto naljepnica sa slovom P za početnike, uvesti sistem probnih vozačkih dozvola (u trajanju od dvije godine) za vozače mlađe od 21 godinu, kao i za sve one koji su tek položili vozački ispit.

3.Svima koji posjeduju probnu vozačku dozvolu zabraniti upravljanje motornim vozilom u periodu od 23.00 do 6.00 sati, za vrijeme posjedovanja probne dozvole.

4.Inovirati sistem kaznenih bodova uključujući i broj onih bodova koji je potreban da se vozačka dozvola trajno oduzme.

5.Vozačima do 21 godine starosti ograničiti pravo upravljanja vozilom na samo ona vozila čije performanse ne prelaze 56 kilovata, tj. 75 konjskih snaga.