Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protesti u mostaru

Deponija Uborak nakon godinu dana ponovo blokirana (FOTO)

uborak (1)

Današnja blokada je, kako je navedeno, odgovor ili upozorenje građana koji se godinu i po bore za izmještanje deponije sa ovog lokaliteta i traje od sedam do osam sati

Deponiju Uborak nakon godinu dana blokirali su građani koji naseljavaju sjeverni dio Mostara, a razlog je nezadovoljstvo zbog tužbe koju je nedavno Grad Mostar zajedno sa tri komunalna preduzeća podnio protiv Udruženja “Jer nas se tiče“, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnja blokada je, kako je navedeno, odgovor ili upozorenje građana koji se godinu i po bore za izmještanje deponije sa ovog lokaliteta i traje od sedam do osam sati. Negdje oko sedam sati okupljeni građani spriječili su dolazak prvih kamiona sa smećem, nakon čega su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona neke od njih pokušali legitimisati, što su oni odbili.

“To je bilo naređenje njihovog komandira. Ustvari, to su pritisci kojima smo izloženi od prvog dana, ne samo od strane policije, već i od svih nivoa vlasti. Oni to rade kako bi razbili naše djelovanje“, rekao je predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče“ Omer Hujdur.

Poručio je i da će sva vozila sa smećem koja na Uborak dođu do osam sati danas biti vraćena, te da će se djelovati i u narednim danima u nadi da će Grad Mostar i komunalna preduzeća povući nedavne poslane tužbe. Velika su očekivanja i od novog Gradskog vijeća, koje će konstituirajuću sjednicu imati u petak.

“Ukoliko nam bude dozvoljeno, prisustvovat ćemo sjednici. Sa novim vijećnicima već razgovaramo, oni nam ulijevaju nadu jer su obećali i obavezali se potpisom boriti za izmještanje deponije sa ovog lokaliteta. Ako budu zaista radili, naš problem će se brzo riješiti“, optimističan je Hujdur.

Njegov kolega Nijaz Hodžić rekao je da je tužbu koja je pristigla lako oboriti, jer je jasno da deponija radi nelegalno, bez dozvola.

“Grad je i danas prljav jer pet komunalnih preduzeća nije u stanju držati ga čistim, što mi naravno nismo uzrokovali. Gradska uprava se sada vadi preko nas, pravdajući tu prljavštinu našim davnim aktivizmom“, izjavio je Hodžić.

Otkako je započela borba građana u ovom dijelu Mostara, deponija je u tri navrata bila blokirana na duži period, a to je stvaralo velike probleme na ulicama ne samo Mostara već i drugih gradova i općina odakle se otpad dovozi na ovu deponiju. Prva blokada prekinuta je nakon reakcije vlasti koja je tada dala određena obećanja građanima, drugu je primjenom sile prekinula policija, a treća je nakon sedam dana prekinuta zbog pandemije COVID-19.