Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset godina Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini

AUBiH-Grb

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) obilježava 10 godina uspješnog djelovanja u našoj zemlji.

Iz tog univerziteta navode da njihove diplome priznaju SAD, EU, Turska, Australija, kao zemlje u Aziji i Africi.

Predsjednik AUBiH Denis Prcić izjavio je da je univerzitet multietnički, karijerno usmjeren, te potiče razmjenu ideja i otvorenu interakciju između predavača i studenta.

– Ponosni smo što smo tokom 10 godina djelovanja u Bosni i Hercegovini, u hiljade mladih studenata bezrezervno utkali najbolje američke vrijednosti, vještine, te iskustva. Kvalitet obrazovanja koji pružamo posebno se oslikava u brzom zapošljavanju naših studenata po završetku studija, kako u lokalnim tako i u međunarodnim kompanijama – istakao je Prcić.

Precizirao je da imaju osam fakulteta i 20 studijskih programa orjentiranih ka tržištu rada, za sva tri ciklusa obrazovanja – dodiplomske, postdiplomske i doktorske studije, a osim tradicionalnog izvođenja nastave, AUBiH osigurava i učenje na daljinu.

– Na taj način, studenti iz cijelog svijeta mogu uživo pratiti nastavu i polagati ispite. Sva predavanja se snimaju i postavljaju na jednu od najsavremenijih platformi za učenje na daljinu Learning Management System – izjavio je Prcić.

U saopćenju je navedeno da se kvalitet obrazovanja na AUBiH ogleda i u izvođenju nastave na engleskom jeziku, prenošenju znanja putem naprednih digitalnih tehnologija, metode učenja putem rješavanja studija slučaja (Harvard Case Study Learning Method), što ide u korak sa svjetskim trendovima i standardima učenja.

Prcić je rekao da je otvorenost AUBiH-a za uspostavljanje saradnje s drugim viosokoškolskim ustanovama i naučnoistraživačkim institutima, zbog poboljšanja uvjeta studiranja i unapređenja obrazovnog sistema u BiH, rezultirala potpisivanjem sporazuma o naučno-nastavnoj saradnji s brojnim, renomiranim, domaćim te svjetskim univerzitetima, a ostvareno je i partnerstvo s određenim državnim institucijama i korporacijama.

Neki od primarnih ciljeva AUBiH-a u narednim godinama su povećanje stope zaposlenosti mladih i kvalitete obrazovanja u BiH, te razvoj inovativnih rješenja kroz svoje naučno-istraživačke centre i institute radi povećanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu, saopćeno je iz te institucije.