Hrvati po gorivo dolaze u BiH: Na rezervoaru uštede 100 kuna

ljubuski-pumpa

Iako Hrvatsku očekuje novi pad cijena goriva, mnogi stanovnici pograničnih mjesta još više nego dosad svojim automobilima po gorivo odlaze u Bosnu i Hercegovinu. Razlog je osjetno niža cijena goriva, a vozači tvrde – prijeći granicu zbog toga itekako se isplati, javlja N1.

Velike gužve i čekanje u redu za točenje goriva. Uobičajen je to prizor zadnjih dana na benzinskoj pumpi u Ljubuškom. Osim bh. registarskih oznaka, sve češće su i one hrvatske.

“Gužve su znači ogromne, treba nam još jedna pumpa, a iz Hrvatske svakodnevno imamo mnogo auta”, govori Damir Bilić, uposlenik jedne benzinske pumpe.

Trenutna cijena eurodizela na hercegovačkoj pumpi je 1,26 konvertibilnih maraka što, preračunato u kune, iznosi 5,04 kune. Litra benzina stoji 1,51 konvertibilnu marku, odnosno 6,04 kn. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva gospodarstva, za litru dizela potrebno izdvojiti 7,60, a litru benzina 8,99 kn.

Sve veća razlika u cijeni goriva u Hrvatskoj i BiH najviše odgovara stanovnicima pograničnog područja u Hrvatskoj. Stoga ne čudi da se vozači sve češće odlučuju rezervoare napuniti u BiH.

Ovisno o tome ide li njihov limeni ljubimac na naftu ili benzin oni koji napune rezervoar mogu uštedjeti preko sto kuna.