Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Aplikaciju BiH za EU u januaru, treba biti kredibilna

izetbegovic SDA (2)

Aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji (EU) bit će predana u januaru, ali je valja učiniti kredibilnom i prihvatljivom bez obzira na termin podnošenja, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović na pres-konferenciji održanoj nakon redovne sjednice Predsjedništva te stranke.

Aplikaciju treba učiniti kredibilnom između ostalog hitnim usvajanjem mehanizma koordinacije, a što se tiče prilagodbe Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koja se odnosi na uvoz poljooprivrednih proizvoda članica Evropske unije, to treba učiniti u skladu s uvjetima poljoprivrede BiH kako bi mogla podnijeti pritisak konkurencije jakih poljoprivreda zemalja članica EU, rekao je Izetbegović.

U vezi s kredibilnošću aplikacije, kazao je i da treba objaviti rezultate popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine.

Glavna tema današnje sjednice, po Izetbegovićevim riječima, bila je dosadašnja realizacija predizborne platforme SDA većinom pretočene u ciljeve Reformske agende i prezentacija 100 strateških projekata koji ekonomiju općenito treba da povuku naprijed.

Na sjednici je bilo riječi i o koaliciji SDA sa Savezom za bolju budućnost BiH te je ocijenjeno da je doprinijela stabiliziranju prilika u državi i da, shodno koalicionom učešću, što hitnije treba imenovati kadrove u Vijeću ministara BiH.

SDA je osudila što se u Republici Srpskoj, uprkos odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar uporno obilježava kao Dan i krsna slava tog entiteta. Također je najoštrije osudila napade na povratnike u RS i na njihovu imovinu te traži kažnjavanje počinilaca nedavnih napada na džamije u povratničkim sredinama.

Po Izetbegovićevim riječima, SDA također osuđuje da učenici, djeca povratnika u RS-u, ne dobiju đačke knjižice usljed toga što njihovi roditelji zahtijevaju nastavu na bosanskom kao maternjem jeziku u tom entitetu.

Kad je riječ o Federaciji BiH, odnosno predloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu, koje dolaze iz Federalne vlade, SDA ih podržava, a Predsjedništvo zadužuje premijera Fadila Novalića da se Vlada angažira na mjerama prevencije vršnjačkog nasilja.

Predsjedništvo SDA je izrazilo protivljenje nesistematičnom širenju kladionica u FBiH, kazao je također Bakir Izetbegović prenoseći novinarima zaključke današnje sjednice Predsjedništva njegove stranke.

Na pres-konferencije se obratio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekavši da je dosadašnja provedba mjera iz akcionog plana za realizaciju ciljeva Reformske agende vrlo kredibilna kako na nivou države tako i Federacije BiH.

Povodom toga što su na sjednici prezentirani projekti koji bi trebalo da povuku naprijed ekonomiju BiH, izjavio je da su to projekti iz oblasti energetike, transportnih komunikacija, poljoprivrede, turizma, metalske, drvne industrije i drugih sektora.

Federalni premijer Fadil Novalić, na novinarsko pitanje kad se može očekivati da predložene izmjene i dopune federalnog zakona o radu budu u parlamentarnoj proceduri, odgovorio je da se tu ne mora žuriti jer treba ostaviti vremena socijalnim partnerima.

Suština je bila spiječiti da Vlada ne učestvuje u određivanju minimalne plaće u FBiH, naveo je Novalić.