Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset raseljenih i povratničkih porodica dobilo kuće u Prijedoru

prijedor-povratnici333

Dvije raseljene i osam povratničkih porodica iz Prijedora danas je dobilo stambene jedinice sa kompletnom infrastrukturom.

Izgradnja/rekonstrukcija ovih stambenih jedinica dio je 8,1 miliona eura vrijednog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji finansira Evropska unija, a sufinansira i implementira UNHCR u suradnji sa projektnim partnerima u deset prioritetnih općina.

– Pored 10 kuća obezbijeđeni su grantovi u vidu poljoprivrednih mašina, žive stoke i plastenika za šest porodica koje su radno sposobne, a nisu bile korisnici drugih donacija – izjavila je voditeljica projekta Azema Avdušinović na današnjoj primopredaji stambenih jedinica.

Grad Prijedor pomogao je u prikupljanju potrebne dokumentacije za korisnike kako bi mogli sudjelovati u projektu, te oslobađanju od plaćanja takse kod izdavanja saglasnosti i dozvola za gradnju objekata.

– Nadam se da će i u narednom periodu biti obezbijeđena pomoć za građevinski i ekonomski dio komponente, jer je nažalost u Prijedoru dosta izbjeglica i raseljenih osoba koje još uvijek očekuju ovakve vidove pomoći – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Do kraja projekta, u decembru, bit će ukupno izgrađena 151 stambena jedinica i zgrada socijalnog stanovanja sa šest stanova, u deset projektnih opština, za najugroženije povratničke porodice i interno raseljene osobe.