Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djelovanje Ureda

Desetine ostavki i sankcija u KS zbog novog zakona za samo 100 dana!

Ured za borbu protiv korupcije press db (5)
Foto: D. B. / Fokus.ba

Kafedžić: Neki su godinama obnašali nespojive funkcije. Murphy: Nastavit ćemo podržavati antikorupcijsku borbu u BiH, upravo zato jer se nekima to ne sviđa

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo predstavio je danas rezultate postignute u prvih 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, rekao je da su dva osnovna cilja ovog zakona prevencija korupcije u šta spada sprječavanje sukoba interesa u Kantonu Sarajevo, te jačanje integriteta institucija i suzbijanje korupcije, što podrazumijeva postupanje po prijavama korupcije i zaštitu prijavitelja korupcije.

-Neka od ovih pitanja po prvi put su regulisana u KS ali i u BiH. Uspjeli smo ga uprkos mnoštvu opstrukcija provesti u prvih 100 dana. Svaki treći dan neko je od nosilaca funkcija zbog sukoba interesa sam podnio ostavku. Neki su godinama obnašali nespojive funkcije. Sve ovo ne bi mogli uraditi bez naših partnera vlada SAD i Velike Britanije, Delegacije EU i Misije OSCE-a u BiH – rekao je on.

Ured za borbu protiv korupcije press db (6)
Foto: D. B. / Fokus.ba

S tim u vezi, ovaj ured pokrenuo je 30 postupaka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa za nosioce javnih funkcija u KS od 1. januara do 10. aprila 2023. godine. Kako je naglasio Kafedžić, 16 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa je okončano, dok je 14 u proceduri. Od toga je za tri nosioca javnih funkcija utvrđeno postojanje sukoba interesa, dok za 13 nije.

Čak je 34 nosioca javnih funkcija podnijelo ostavke ili na drugi način odstupilo s funkcije i prije nego što je Ured proveo postupak za utvrđivanje sukoba interesa! Dodatno 333 nosilaca funkcija je inače do sada postupanjem Ureda kažnjeno, dakle oko jedne trećine.

Inače, prema ovom zakonu nosiocu javne funkcije zabranjeno je da obavlja više od jedne javne funkcije u organima vlasti na nivou Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i opština na teritoriji Kantona Sarajevo, kao i na svim nivoima vlasti u BiH.

Nosilac javne funkcije dužan je da podnese ostavku ili na drugi način odstupi od nespojive funkcije u roku od 30 dana nakon preuzimanja zadnje nespojive funkcije.

Ured je nadležan za sve slučajeve utvrđivanja sukoba interesa i ovlašten da:

  • donosi odluku o utvrđenom sukobu interesa;
  • naloži nosiocu javne funkcije da podnese ostavku ili da odstupi sa funkcije;
  • predlaže nadležnom organu razrješenje nosioca javne funkcije koji nije
    postupio po nalogu Ureda;
  • izriče sankcije;
  • daje mišljenja o postojanju sukoba interesa.

Ured je zaprimio 189 prijava korupcije u ovom period, a šest osoba je zatražilo je od Ureda dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja korupcije. Od toga pet osoba dobilo je status zaštićenog prijavitelja korupcije, a jedan zahtjev za dodjelu statusa je u proceduri. Zakon pruža zaštitu prijaviteljima korupcije u svim oblastima javnog života.

Ured za borbu protiv korupcije press db (3)
Foto: D. B. / Fokus.ba

Kada je riječ o jačanju integriteta, 218 institucija u KS bilo je obavezno da donese planove integriteta, a to je učinilo njih 211. Ured je izvršio procjenu svih 211 dostavljenih planova integriteta, te je ustanovio da 33 plana jesu usklađena sa zakonskim i podzakonskim aktima, dok je 178 dobilo odgovarajuće preporuke. Od toga je 148 institucija postupilo po preporukama.

Plan integriteta je, inače, interni dokument institucije koji sadrži detaljnu procjenu podložnosti određenih radnih mjesta, radnih procesa i poslova nastanku i razvoju korupcije i drugih oblika pristrasnog postupanja, skup konkretnih mjera kojima se preveniraju i otklanjaju mogućnosti za

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, naveo je da korupcija ogrožava budućnost ove države.

Ured za borbu protiv korupcije press db (4)
Foto: D. B. / Fokus.ba

-Ako je neko nikada nije istraživan ni optužen ni presuđen osjećat će se nedodirljiv i njegovi potezi ugrožavaju budućnost BiH. Srećom za KS sada postoji dobro zakonodavstvo koje se može suprotstaviti ovom izazovu – rekao je ambasador. Pohvalio je tim Erduana Kafedžića za implementaciju ovog zakona.

-Ono što smo vidjeli u proteklom periodu i u posljednjih 100 dana kada je riječ o borbi protiv korupcije daje nadu za optimizam. Državni nivo je druga priča i zabrinjava, jer dužnosnici godinama ne uspijevaju usvojiti sličnu legislativu – rekao je ambasador Murphy. Dodao je da drugi kantoni ovakvu praksu moraju ozbiljno shvatiti i krenuti istim pravcem.

Ured za borbu protiv korupcije press db (1)
Foto: D. B. / Fokus.ba

Naglasio je da će SAD beskompromisno nastaviti podržavati antikorupcijske aktivnosti u BiH, bez obzira volio to neko ili ne. – Ili možda upravo zbog otga što se nekom to ne sviđa – naglasio je Murphy.

Julian Reilly, britanski ambasador u BiH, rekao je da je usvajanje ovog zakona bilo samo po sebi veoma važno dostignuće za KS, a naravno još važnije je implementacija ovog zakona. Time se ponovo KS postavlja na prvo mjesto antikorupcijske borbe u BiH.

Foto: D. B./Fokus.ba
Britanski ambasador Julian Reilly

Vlada Velike Britanije podržava antikorupcijske aktivnosti već šest godina. Podršku pružaju i, kako ističe, aktivnostima koje se odnose na zaštitu prijavitelja korupcije. Velika Britanija će zajedno sa SAD nastaviti poticati antikorupcijsku borbu u BiH.

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo stupio je na snagu 1. januara 2023. godine. Zakon je proširio nadležnosti Ureda na upravljanje sukobom interesa i zaštitu prijavitelja korupcije, te je formalizirao ulogu Ureda u uspostavljanju planova integriteta svih javnih institucija u Kantonu Sarajevo.

Uskoro video…