Desetine požara na području FBiH u posljednja 24 sata

pozar-njemacka11

Požar na lokaciji Veliki Cvjetnić, Općina Bihać, koji je bio aktivan poslijednjih nekoliko dana u petak je ugašen. Učestvovalo je sedam vatrogasaca sa dva vozila, a gašenje je završeno oko 17.00 sati.

Vatrogasna jedinica grada Tuzle, Tuzlanski kanton, imala je tri intervencije na gašenju požara u protekla 24 sata. Gorjelo je nisko rastinje u naseljima Orašje i Trnovac, te drvo usljed udara groma u Gornjoj Tuzli.

U općini Banovići Vatrogasna jedinica ugasila je požar sijena u naselju Mrgan, kod Ribnice.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija na gašenju požara

Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanski kanton, imala je šest intervencija na gašenju požara: na Bišću Polju gorjela trava i nisko rastinje, na Gorancima gorjela trava i nisko rastinje, u Vrapčićima gorio otpad, kasnije trava i nisko rastinje i Buni gorjela trava i nisko rastinje u dva navrata.

Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je 13 intervencija na gašenju požara: u Zvirovićima gorjelo smeće, u Sjekose gorjela trska i trava, u Domanovićimai gorjela trava i nisko rastinje, u Višićima – Tresana gorjelo smeće, u Klepcima gorjelo smeće, u Gabeli gorjela trava i drača. Spašena su četiri vinograda.

U poslijepodnevnim satima u Višićima gorjela trava i nisko rastinje, u Gabela Polju gorjela trava i nisko rastinje. Spašena su dva voćnjaka.

Poslije je u Gabeli gorjela trska, trava i nisko rastinje, zatim biljni otpad. U Višićima je gorjelo smeće, u Dretelju gorjela trava i u Adi smeće.

Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gobelovina, gdje je gorjela šuma.

Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica, Zeničko-dobojski kanton, imala je intervenciju na gašenju požara na putu za selo Brce, gdje su gorjeli otpadni materijal i suha trava na manjoj površini.

Pripadnici Vatrogasnog društva Livno, Kantona 10, imali su tri intervencije na gašenju požara: u Kablićima gdje je gorjela trava, u Žabljaku, požar na kući, izgorjela kuhinja, u Vidošama, gdje je gorjela trava.

Ljubuški vatrogasci, Zapadnohercegovački kanton, ugasili su dva požara u Gornjim Radišićima i na lokalitetu Brljica. Nije bilo ugroženih objekata, a u oba je gorjela trava i nisko rastinje.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija na gašenju požara: jednu na gašenju manjeg požara u stanu, jednu na gašenju zapaljenog sijena, jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, tri na gašenju zapaljenog niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenih starih guma.