Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalj sa posmrtnice Hatidže Mehmedović govori o svoj njenoj patnji

BiH

mehmedovic10

Dženaza namaz Hatidži Mehmedović bit će klanjana u srijedu 25. jula na mjesnom mezarju Bektići – Sućeska u 13:30, a mnogobrojne poznate ličnosti odale su poštu preminuloj heroini iz Srebrenice.

U 11 sati 25. jula bit će održana komemoracija u Velikoj Sali Kulturnog centra u Srebrenici. Hatidža je preminula nakon 23 godine ustrajne borbe za istinom o ubistvu srebreničkih sinova i privođenju pravdi njihovih ubica. Tužna vijest o njenoj smrti je iznenadila i potresla sve one koji su je poznavali, a naročito one koji su joj bili podrška u borbi za istinu i pravdu. Iz njenih usta nikada nije potekla riječ mržnje.

Mehmedović je u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine izgubila dva sina Almira i Azmira i muža Abdulaha te druge članove porodice. Hatidža Mehmedović je nakon godina čekanja 2010. godine u Potočarima ukopala oba sina i muža. Jednog sina pronašla je još 2007. godine, ali ga nije mogla ukopati jer nije znala koje ime da stavi na nišan.

DNK analiza je tačno utvrdila da se radi o njenom djetetu, ali fizičke karakteristike posmrtnih ostataka nisu otkrivale da li se radi o starijem ili mlađem, između kojih je bila razlike nešto veća od dvije godine.

Sve riječi o njenom životu i patnji, kako su mnogi zapazili, stale su u smrtovnicu gdje nije naveden niko poimenice, izuzev prezimena porodica koje su ožalošćene. Niko nije spomenut imenom.

Vratila se u Srebrenicu 2003. godine, a zajedno sa drugim preživjelim majkama Srebrenice borila se da što više ljudi sazna istinu i genocidu u Srebrenici.

– Memorijalni centar je naša druga Meka, naše hodočašće, naša živa rana koja će uvijek krvariti. Dok su majke žive imat će ko opominjati i boriti se. Ostavljamo u amanet cijelom svijetu da se Srebrenica nikad ne zaboravi i da se nikad i nikome ne ponovi – govorila je Mehmedović.

Plenković: Hatidža Mehmedović život je posvetila traganju za istinom