Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zloupotreba položaja

Devet mjeseci zatvora bivšem direktoru JP “Putevi Brčko”

tuzilstvo-brcko-distrikta

Sud je Marinkoviću izrekao i zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe u javnim preduzećima u trajanju od jedne godine, u koje se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne, saopštili su iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH

Osnovni sud Brčko distrikta BiH pravomoćno je osudio bivšeg direktora JP “Putevi Brčko” Dragana Marinkovića na devet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH priopćilo je u petak kako je dokazalo optužbe protiv Marinkovića za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koje je počinio u postupcima javnih nabavki u tom preduzeću od 2013. do 2016. godine.

“Marinković je bio optužen da je kao direktor JP Putevi Brčko u osamnaest procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom preduzeću. Bilo mu je stavljeno na teret da je sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u tom preduzeću dodijelio osamnaest ugovora o nabavci za to poduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000 maraka”, navode iz Tužiteljstva.

Okončanjem suđenja po ukupno osmanaest tačaka optužnice iz 2017. godine i žalbenog postupka pred lokalnim pravosuđem, Marinković je pravomoćno osuđen po petnaest optužnih tačaka, dok je pod tri tačke oslobođen optužbi.

Sud je Marinkoviću izrekao i zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe u javnim preduzećima u trajanju od jedne godine, u koje se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne, saopštili su iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.