BiH

Krizni štab

U HNK-u nema oboljelih od koronavirusa

28/02/2020

Građanima HNK-a preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID-19)

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zadužen za poduzimanje mjera zaštite stanovništva od koronavirusa u HNK održao je u petak sastanak na kojem je, uz ostalo, istaknuto kako su u posljednja 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zaprimljena dva bolesnika s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus koji su zbrinuti po svim uzusima struke i važećim uputstvima, te je urađeno specifično testiranje na virus COVID-19.

Dobijeni nalazi su negativni, a o njihovu daljnjem liječenju odlučit će kliničari-infektolozi, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNK-a.

Krizni štab pozvao je građane HNK i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u HNK, a koji su se unazad sedam dana, računajući od 24. februara vratili iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, da se putem telefona, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo HNK radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

Također, od ponedjeljka do petka, tokom radnog vremena, mogu se javiti i na broj telefona: 036/551-478, a izvan radnog vremena i vikendom građani mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281. Revizija ovih mjera vršit će se sukladno epidemiloškom stanju.

Građanima HNK-a preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID-19). Također, potrebno je pridržavati se preporuka koje je uputilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK o odgodi i prolongiraju studijskih putovanja i ekskurzija.

Članovi Kriznog štaba održali su sastanak i s predstavnicima domova zdravlja, higijensko-epidemioloških službi i sanitarnim inspektorima u HNK koji su dobili smjernice o daljnjem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.