Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Devet uspješnih operacija sarajevskih i banjalučkih ortopeda

28/05/2015

Rezultat ovosedmične saradnje ortopeda Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo i Zavoda za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotović” iz Banja Luke, je devet uspješno urađenih operacija koljena i kuka.

opca bolnica ortopedi1

Pacijenti kojima je urađen hiruški zahvat ugradnje vještačkog koljena ili kuka odlično su podnijeli operaciju i već su u procesu oporavka.

[pull_quote_right]Na Klinici u Banja Luci se godišnje operiše oko 600 pacijenata, a potrebe su mnogo veće[/pull_quote_right]

Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Opće bolnice, na pres konferenciji upriličenoj ovim povodom, zahvalila se svom osoblju uključenom u trodnevni pilot projekat, koji je implementiran ove sedmice.

Operisani pacijenti, kojima je ugrađeno vještačko koljeno ili kuk, ustali su iz kreveta isti dan kada su operisani. Prof. Izetbegović se posebno zahvalila prim. dr. Slavku Manojloviću, specijalisti ortopedije koji je nesebično podijelio svoje znanje s kolegama iz Opće bolnice.

Tim sastavljen od banjalučkih i sarajevskih zdravstvenih radnika operisao je 7 pacijenata, kojima je ugrađena proteza vještačkog koljena a za tri pacijenta proteza kuka. Direktorica Izetbegović ovom prilikom je najavila nastavak saradnje sa mnogo više urađenih operacija u narednom preiodu.

[pull_quote_left]U Općoj bolnici godišnje zbrine oko 20 hiljada pacijenata, kojima se pružaju različite usluge, koje su evropskog kvaliteta[/pull_quote_left]

U Bolnici postoje svi uslovi za to, moderne operacione sale, dijagnostička služba, fizikalna terapija itd… Pacijenti će se moći liječiti brzo i efikasno u svojoj zemlji, bez odlivanja finansijskih sredstava i odlazaka u inostranstvo.

Prim. dr. Slavko Manojlović, specijalista ortopedije, srdačno se zahvalio direktorici Izetbegović na pozivu za saradnju. Poziv je shvatio kao lično priznanje za dosadašnji rad. Nosi, kako je rekao, sjajan dojam nakon tri dana saradnje sa kolegama u Bolnici i rada u Ustanovi u kojoj sve funkcioniše perfektno.

Obišao je, kaže mnoge bolnice u regiji i šire, ali nigdje nije vidio ovako dobro uređen sistem rada i poslovanja. Najavio je dugoročnu saradnju, jer su potrebe za ovom vrstom operativnih zahvata u BiH velike, te su liste čekanja na operacije duge. Na Klinici u Banja Luci se godišnje operiše oko 600 pacijenata, a potrebe su mnogo veće.

opca bolnica ortopedi2

Ovom prilikom prim. dr. Manojlović je održao i dva predavanja zauposlenike Opće bolnice Sarajevo, a sva dešavanja u operacionoj sali uposlenici su  mogli pratiti putem video-linka.

Prim. dr. sci. med. Šukrija Đozić, šef Odjeljenja hirurgije Opće bolnice,također je izrazio svoje zadovoljstvo pokrenutim projektom. On je podsjetio da se u Općoj bolnici godišnje zbrine oko 20 hiljada pacijenata, kojima se pružaju različite usluge, koje su evropskog kvaliteta.

opca bolnica ortopedi6

U planu je da se ove godine oko 30 pacijenata ugradi proteza koljena, a već naredne godine predviđeno je više od 50 operativnih zahvata. Za očekivati je da uspostavljena saradnja banjalučkih i sarajevskih ortopeda pomogne mnogim pacijentima da se nakon tretmana uspješno vraćaju aktivnom životu.

Komentari

4 Comments

  1. Safet

    28/05/2015 at 15:14

    Kod nas su doktori super, samo su nam sestrice katastrofalne. Pogotovo na djecijem odjelu …

  2. sarajevsky

    29/05/2015 at 15:11

    Svaka čast!! dr.Šukrija Đozić je i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, za sjećanje, jer je u najtežim godinama rata, zajedno sa inžinjerom Baralićem i dr. Raibom Salihefendićem, konstruirao jedan od najboljih fiksatora kosti na svijetu, čuveni Sarafix, koji je spasio noge i ruke hiljadama ljudi. dr. Bašić , njegov kolega sa slike, vrstan je sportski ortoped,a dr. Davorka Matković najsposobniji anesteziolog u Sarajevu. Ovo će zaista pomoći, posebno u vrijeme kada su cijene ovih operacija u inostranstvu 5 puta skuplje. Banjalučki ljekari su inače, ovu metodu ugradnje kuka i koljena usvojili od specijalista iz Crne Gore(inače vodeća svjetska metoda), još 2007,god.Tada su trpili zbog nedostatka sredstava i materijala, ali hvala Bogu, evo šanse da zajedno sa ljekarima iz Sarajeva na najbolji način pomognu građanima. I da, istina je, Opća bolnica "Abdulah Nakaš" je jedna od najorganizovanijih ustanova u hirurškom polju- samo da je ne "pokvare" lokalni ministri i sitna fukara koja ne zna koliko znači ovakav uspjeh..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.