Pandurević: Niko ne izjednačava terorizam sa Bošnjacima

BiH

aleksandra-pandurevic

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević ocijenila je danas da je diskusija o terorističkom napadu u Zvorniku pokazala da u parlamentu postoje pojedinci koji nisu spremni da prihvate da BiH ima problem koji se zove terorizam.

– Nosioci borbe protiv terorizma u ovoj zemlji moraju, prije svega, biti Bošnjaci, odnosno bošnjački političari i niko to ne izjednačava, ni s Bošnjacima, ni s islamom, što se ovdje pokušalo podmetnuti – istaknula je Pandurević.

SDS traži, kazala je Pandurević, od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) kompletnu informaciju o radikalnim pokretima u BiH i odlascima bh. državljana na strana ratišta.

Također, zatražila je da će se tražiti izmjene Zakona o krivičnom postupku da bi se osiguralo da se sve informacije OSA-e koje su prikupljene mogu, u slučaju terorizma, koristiti kao dokaz.

Naglasila je da pojedinci pokušavaju ono što se desilo u Zvorniku minimizirati te da se osporava akcija „Ruben“ , iako postoji informacija da je ta akcija provedena po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje na krivično djelo terorizma i da se i dalje vodi istraga protiv 32 osobe.

– Imamo informaciju da se 24 osobe s tog spiska, nalaze na spisku pripadnika selefijskog pokreta ili njihovih simpatizera, a jedna od tih osoba hapšena je i u akciji “Damask” i da mu se sudi u Sudu BiH – dodala je.

Mišljenja je da niko iz RS-a neće podržati rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, koju je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović, a za nju je najviše sporno što se u toj rezoluciji zanemaruju druga djela ratnih zločina.