DF: Ako nas Novalić ne smijeni, sami podnosimo ostavke

df4

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović izjavio je danas, na konferenciji za novinare u Sarajevu, da ministri iz Demokratske fronte (DF) više nisu dio vladajuće većine u FBiH, te da ukoliko ih premijer FBiH Fadil Novalić ne smijeni uskoro će sami podnijeti ostavke.

On je dodao da Stranka demokratske akcije (SDA) svojim postupcima predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Draganu Čoviću isporučuje treći ekonomski entitet i poručio im da sastave novu većinu u Federaciji BiH ili da u suprotnom podnesu ostavke, za što ne vjeruju da će se desiti, jer “SDA i HDZ i sada dosta dobro funkcioniraju kao i onda kada su preglasavali ministre iz DF-a”.

Bajrović je istakao da ga trenutna situacija u vlasti FBiH podsjeća na slučaj Željka Komšića iz SDP-a BiH.

On je naglasio da će DF podržati ponuđenu reformsku agendu, te je pojasnio da se koalicija raspala jer je SDA odlučila da su im važnije pozicije u javnim preduzećima nego put ka Evropskoj uniji.

Tvrdi da SDA mora preuzeti odgovornost za stanje u BiH s obzirom na to da je u ovom regionu jedino Milo Đukanović bio duže na vlasti od njih.