Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje stranke

DF: BiH pod hitno treba novim zakonom unaprijediti sistem javnih nabavki

parlament bih

Raniji prijedlog iz jula 2020. je od Ustavnopravne komisije Parlamentarne skupštine BiH iz potpuno neobjašnjivih razloga “obaran” dva puta putem negativnog mišljenja kako ne bi uopšte došao pred zastupnike na raspravu, saopćeno je iz DF-a

Zastupnici Kluba Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su u posljednjem kvartalu 2020. godine ponovo uputili u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Raniji prijedlog iz jula 2020. je od Ustavnopravne komisije Parlamentarne skupštine BiH iz potpuno neobjašnjivih razloga “obaran” dva puta putem negativnog mišljenja kako ne bi uopšte došao pred zastupnike na raspravu, saopćeno je iz DF-a.

Bosna i Hercegovina treba pod hitno unaprijediti sistem javnih nabavki, poručili su iz DF-a te apeliraju još jedanput na Ustavnopravnu komisiju da prijedlog Zakona o javnim nabavkama BiH ne blokira u komisijskoj fazi, te da zastupnicima u Parlamentu BiH omogući diskusiju i izjašnjavanje o prijedlogu i eventualno amandmansko djelovanje.

– Ukoliko je nekome politički problem što je DF predlagač novog Zakona, nemamo ništa protiv da Vijeće ministara BiH preuzme prijedlog, izmijeni ga i dopuni, a sve u cilju opšteg interesa i pogotovo u dijelu da ubrzamo postupke u oblasti javnog zdravstva s posebnim osvrtom na nabavku vakcina protiv virusa Covid-19. Mjesecima unazad čekamo da to uradi resorno Ministarstvo finansija i trezora BiH i Vijeće ministara BiH, ali još nikada takav prijedlog nije došao pred državni parlament. Usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama nije uskostranačko i dnevno političko pitanje, nego pitanje koje se kao što svjedočimo direktno reflektira i na javno zdravstvo – poručili su iz DF-a.

Iz Demokratske fronte podsjećaju da je usvajanje pomenutog Zakona i dijelom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU.