Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Dodik je i definitivno otvorio Pandorinu kutiju

dodik

“Jahač Apokalipse”, Milorad Dodik, časa ne časi, dan ne prođe, a da ne dolije ulje na vatru i tako, kako oktobar dolazi, glavnu političku priču sa terena kriminala, korupcije i opšte besparice u kojoj se nalazi „njegov“ entitet – prebacuje na nove podjele i zavade.

Tako je prošla i njegova „stranačka“ posjeta Srebrenici, usputna stanica iz Guče do Banjaluke, gdje je, po ko zna koji put stavio „so na ranu“ ponavljajući da se u Srebrenici nije desio genocid. Tu nije
stao, sve je po spisku okrivio za stanje u kojem jesmo: i Aliju Izetbegovića, i Visokog predstavnika, i ambasadoricu SAD u BiH, Nj.E. Maureen Cormack (koja, po Dodiku, radi po nalogu muslimana iz Sarajeva), ponovo najavio referendum o danu RS-a, a strogo zabranio
Srebreničanima da i pomisle na bilo koju vrstu samoizjašnjavanja, pa i ovu posljednju ideju, koja je očajnička i dolazi iz dijela SDA – o odvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

Dodik je i definitivno otvorio Pandorinu kutiju!

Zanimljivo je primjetiti da se oko ove njegove najnovije ujdurme u Srebrenici, oglašava samo ovdašnja opozicija.

Pozivamo ovim putem da se oglase ili nešto preduzmu:

Oni koji su još prije nekoliko dana sa istim čovjekom dogovorili kredit MMF-a i Mehanizam koordinacije (SDA i Bakir Izetbegović).

Oni kojima je odavno obećao pomoć da formiraju treći entitet (HDZ i Dragan Čović).

Visoki predstavnik – ili da prizna da je nemoćan bilo šta da uradi, da mu ruke veže Vijeće za implementaciju mira, a u njemu pravo veta Rusije, ili da i službeno demisionira i prizna nemoć i poraz.

Da Evropa prestane sa licemjernim porukama u smislu „mi ćemo vas podržati a do vaših političara je da se dogovore.“ Vide i oni kao i mi ovdje – kako se to oni, i oko čega, dogovaraju.

Očekujemo da se ubuduće blagovremeno oglasi i ambasadorica SAD nakon ovih jučerašnjih uvreda na njen račun, i to ne na blogu, već zvaničnom notom. Koliko znamo, blog je, onako, više lični stav i mišljenje, a nota ili pismo koje je ispečatovano od strane američke administracije – je nešto sasvim drugo.

I da se vratimo Srebrenici. Protutnjao Mile, ostavio strah kod Bošnjaka za vlastitu sudbinu.

Za vrijeme trajanja njegove tribine, na Perućcu (opština Bajina Bašta, Srbija) puštana je nacionalistička i ratno-huškačka muzika sa veoma jakim razglasom okrenutim prema bošnjačkim selima na srebreničkoj strani. A u toj čemernoj Srebrenici stvarnost izgleda i ovako. Prije neki dan zatvorena je jedina mesnica, jedina sjemenara, a pekare već odavno nema. Nema ni Bošnjacima, ni Srbima, ni ostalim, a sve ih je ionako manje, i jednih i drugih što ostaju, sve više je spremnih da
napuste ovo najveće stratište poslije Drugog svjetskog rata.

Da nas sviju bude sram, a one već pobrojane – najviše!