Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steinmeier: Posebna uloga Rusije u Aleppu

steinmeier

Rusija mora igrati posebnu ulogu u sirijskom gradu Aleppu u osiguranju pristupa za humanitarnu pomoć, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier tokom posjete Rusiji u ponedjeljak. Također je kazao da Berlin i Moskva moraju zajednički raditi na obnovi Sirije kada dođe vrijeme za to.

– Rusija ima posebnu odgovornost u Aleppu, prvenstveno kada je riječ o omogućavanju pristupa humanitarnoj pomoći – izjavio je Steinmeier tokom sastanka sa studentima Saveznog univerziteta Ural u Jekaterinburgu, istovremeno tražeći od ostalih zemalja da “rade zajednički na političkom pomirenju u Siriji”.

– Kada dođe vrijeme za obnovu Sirije, Njemačka i Rusija trebale bi zajednički raditi u Aleppu i Homsu i u još nekoliko gradova – izjavio je on, dodajući da bi saradnja imala pozitivne posljedice po osiguranje trajnog mira u ratom razorenoj Siriji.

Govoreći nakon svog njemačkog kolege, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je da su rusko-njemački odnosi na najnižem nivou od njemačkog ujedinjenja u 1990., dodajući da “politika širenja NATO-a na istok po svaku cijenu samo produbljuje linije podijele u Evropi”.

Lavrov je kazao kako zapadni vojni savez izgleda nespreman da obnovi dijalog s Moskvom.

– Rad Vijeća NATO-Rusija je zamrznut. Činjenica da je održano nekoliko susreta na ambasadorskom nivou nije promijenila ništa. NATO ne želi raspravljati o obnovi veza – kazao je.

Naglasio je da Rusija nije ta koja je odlučila da prekine veze, dodajući da su “naše zapadne kolege priznale da je to bila greška”.

Lavrov je također izjavio kako je Rusija odlučna da oživi dijalog, čak i samoinicijativno.

– Na sastanku Vijeća NATO-Rusija prošlog mjeseca iznijeli smo konkretne prijedloge o obnovi vojne saradnje, prije svega, i na obnovi povjerenja po tom pitanju – kazao je.

Govoreći o sirijskom sukobu, Lavrov je izjavio da Zapad primjenjuje “dvostruke standarde” u bavljenju situacijom na Bliskom istoku.

– Nema mjesta za dvostruke standarde, na primjer humanitarna kriza u Siriji u središtu je retorike zapadnih čelnika, ali je humanitarna situacija u Jemenu svjesno zanemarena – izjavio je šef ruske diplomatije, prenosi Russia Today.