Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF i Naša stranka osuđuju govor mržnje u Skupštini KS

skupstina ks

Naša stranka i Demokratska fronta osudile su brutalni verbalni napad uperen protiv zastupnika isključivo na osnovu stavova koje oni zastupaju i njihovog imena i prezimena, a koji se desio nakon glasanja na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kojim nije usvojen prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole “Dobroševići” u Osnovna škola “Mustafa Busuladžić” kada su zastupnici Stranke demokratske akcije napali zastupnike Marija Vukasovića i Predraga Kojovića.

Navode da je Vukasović na sjednici, prije glasanja o preimenovanju škole, iznio citate Mustafe Busuladžića iz perioda Drugog svjetskog rata, koji ukazuju na njegove problematične stavove u vezi sa Jevrejima, muslimanima i ženama, kao argumente protiv donošenja te odluke, posebno imajući u vidu da je riječ o javnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Ističu da Kojović tom prilikom čak nije ni boravio u skupštinskoj sali, ali je izvrijeđan isključivo zbog imena i prezimena, dok je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta nakon tog incidenta.

– Demokratska fronta i Naša stranka neće tolerisati govor mržnje zastupnika iz SDA kojim se širi strah, netolerancija i netrpeljivost prema drugom i drugačijem iz skupštinskih klupa, te se dovodi u pitanje sloboda izražavanja i pravo glasa. Naša stranka i Demokratska fronta pozivaju da se smire tenzije, te zahvaljuju kolegama koji su ovu vrstu ispada u zastupničkim tijelima osudili – navedeno je u zajedničkom saopćenju Naše stranke i DF-a.