Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Nadam se da referendum neće biti održan

izetbegovic

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izrazio je nadu da najavljeni referendum u Republici Srpskoj (RS) neće biti održan, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH SDA-HDZ-SBB Izetbegović je izrazio očekivanje da će se nakon lokalnih izbora bespotrebne, podignute tenzije stišati i da će se vratiti onome što je poboljšanje svakodnevnog života građana u BiH.

“Ja se nadam da neće biti vremena nakon referenduma odnosno da referendum neće biti održan, a nakon lokalnih izbora zaista očekujem da će ove bespotrebne, podignute tenzije stišaju i da se vratimo onome što je poboljšanje svakodnevnog života građana u BiH”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da tu misli na izgradnju infrastrukture, reforme, povećanje standarda, itd…

Izetbegović je govorio i o apelaciji Ustavnom sudu kazavši da očekuje da bude usvojena njegova apelacija, da se referendum zaustavi jer je sasvim jasno da destabilizira prilike u BiH. Radončić je kazao da se oni zaista trude da rade i danas kao da nije predizborna kampanja, kao što se može i vidjeti.

“Potpuno smo posvećeni odgovornosti prema građanima i ja mislim da će nakon lokalnih izbora rezultat biti takav da će ova koalicija moći još snažnije da radi na lokalnom nivou. Što se referenduma tiče ja složio bih se sa predsjednikom Izetbegovićem”, istakao je Radončić.

Čović poslije izbora očekuje da će HDZ sve kandidate koje je kandidovao za načelnike i imati u načelnicima i većini općinskih vijeća što znači da će iza toga biti rasterećenost od kampanje kojom su opterećeni zadnjih sedam ili osam mjeseci.

“Očekujemo da ovo partnerstvo zaživi kao prava koalicija i onda ćemo se stvarno dogovarati o svim ključnim dugoročnim stvarima za BiH. Što se tiče referenduma da li će biti održan ili neće to je manje važno u ovom trenutku. Ne vidim da će išta biti 26. drugačije nego što je bilo 24. ali i to je dio kampanje”, poručio je Čović.