BiH

Krivična djela

DF podnio izvještaj Tužilaštvu BiH i SIPA-i protiv pet članova CIK-a

20/12/2018

Navedene osobe su prijavljene za izvršenje krivičnih dijela "zloupotreba položaja i ovlaštenja", te "nesavjestan rad u službi", a u vezi sa krivičnim djelima "dogovor za učinjenje krivičnih dijela" i "izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti"

Demokratska fronta objavila je danas da je u srijedu, 19. decembra, podnijela Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izvještaj o počinjenju više krivičnih dijela od strane članova CIK-a, P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N., a u vezi sa usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH koju je CIK usvojio na 98. sjednici održanoj 18. decembra 2018.

Dodaju da su navedene osobe prijavljene za izvršenje krivičnih dijela “zloupotreba položaja i ovlaštenja”, te “nesavjestan rad u službi”, a u vezi sa krivičnim djelima “dogovor za učinjenje krivičnih dijela” i “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti”.

Ističu da je Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju krivičnih dijela podnijela smatrajući da su članovi Centralne izbore komisije svjesno ignorisali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su naj taj način zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i nesavjesno radili u službi.

Nadalje, naglašavaju da je uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. sasvim jasno da je Centralna izborna komisija, odnosno njenih pet članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

Također, u DF-u smatraju da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013., svjesno ignorišući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih dešavanja u periodu od 1991. do 1995., navedeni članovi CIK-a počinili i krivično djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

– U konačnici smatramo da su članovi CIK-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti – navedeno je u saopćenju.

Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera nadležnih organa kojima su ta krivična djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputsvo CIK-a može proizvesti.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.