Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF pozvao finansijsku policiju da izvrši uvid u poslovanje javnih preduzeća u FBiH

BiH

Demokratska fronta pozvala finansijsku policiju da izvrši uvid

Ministar trgovine u Vladi Federacije BiH Aleksandar Remetić kazao je danas kako je stranka čiji je član, Demokratska fronta (DF), odlučila pozvati finansijsku policiju te druge istražne organe da izvrše uvid u rad javnih preduzeća koja su u većinskom vlasništvu Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj konferenciji za medije u sjedištu DF-a koji je član vladajuće koalicije u Federaciji BiH, zajedno sa SDA i HDZ-om BiH, Remetić je govoreći o trenutnom funkcionisanju Vlade FBiH kazao kako se zbog trenutnog stanja unutar državnih preduzeća, ne može nastaviti sa dosadašnjom politikom.

“Zbog toga smo mi u DF-u odlučili pozvati finansijsku policiju, a na temelju njenih nalaza, ako za tim bude bilo potrebe, i druge istražne i pravosudne organe da izvrše uvid u poslovanje tih preduzeća”, kazao je Remetić.

Prema njegovim riječima, prije poduzimanja nekih novih koraka, DF želi da se identifikuju oni koji su, kako je istakao, odgovorni za gubitke desetina miliona KM u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom u FBiH.

“Ne možemo pristati na imenovanje novih upravljačkih struktura koje će nastaviti uništavati resurse građana BiH. Osuđujemo navode o tome kako su koraci koje poduzimamo u Vladi FBiH usmjereni protiv jednog ili drugog naroda, ili bilo koje skupine građana BiH”, istakao je Remetić dodajući kako “kriminalci nemaju ni vjeru ni naciju”.

Demokratska fronta pozvala finansijsku policiju da izvrši uvid

Također je pozvao ostale federalne ministre na implementaciju programa rada i reformi. Dodao je kako javna preduzeća nisu najvažnija u ovom trenutku.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, također iz DF-a, kazao je kako se u medijima već ranije pisalo o tome kako je finansijka policija već nekoliko puta radila na slučajevima vezanim za javna preduzeća. S tim u vezi, kako je istakao Bajrović, DF će rezultate takvih “akcija” tražiti na uvid ili na uvid javnosti.

“Tada ćemo znati koliko će nam trebati da dođemo do zaključaka koje želimo donijeti”, kazao je Bajrović.

Govoreći o preduzećima koja nisu u okviru resora DF-a, Bajrović je kazao kako će DF poštovati odluke drugih resornih ministara.

“Mi bismo voljeli da jedan od naših partnera kaže da bi volio uraditi ono što ćemo mi u ponedjeljak uraditi i mi njih ovim putem pozivamo da nam se pridruže, da urade ovo isto. Mislim da je to u interesu građana BiH”, kazao je Bajrović.

Vlada FBiH, koju čine ministri iz SDA, HDZ BiH i DF, došla je u krizu u svome radu nedugo nakon što je imenovanja. Osnovni razlog sporenja ministara iz pomenutih stranaka je način upravljanja u preduzećima sa većinskim vlasničkim udjelom Federacije BiH.

Posljednju održanu sjednicu Vlade FBiH prošle sedmice napustili su ministri iz HDZ-a, kao i nekoliko prethodnih sjednica. Za koalicione partnere u Vladi problem je uredba koja propisuje način imenovanja nadzornih odbora u javnim preduzećima.