Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bila je tako malena”: Djevojčica ubila sedam ljudi i ranila najmanje 30

nigerija

Bombaški napad u kojem je najmanje sedam osoba ubijeno, a više od 30 ranjeno u gradu Damaturu u nigerijskoj državi Yobu, izvela je djevojčica samoubiica koja je aktivirala eksploziv, objavili su u subotu medicinski dužnosnici.

Djevojčica je imala između deset i 13 godina i aktivirala je eksploziv omotan oko njezina tijela na tržnici Bayan Tasha u gradu Damaturu, rekli su očevici.

Trideset tri osobe ubijene su u tom napadu, rekli su djelatnici tamošnje bolnice.

Omotana hidžabom djevojčica je prošla sigurnosnu kontrolu jer “je bila tako malena da niko ne bi pomislio da će počiniti takav čin”, rekao je očevidac.

Napad se dogodio nekoliko sati pošto je Alhadž Zana Mustafa, zamjenik guvernera susjedne države Borno, objavio da je islamistička teroristička skupina Boko Haram zauzela grad Marte.

Ranije ove sedmice Boko Haram je ubio 79 civila i tri vojnika u dva odvojena napada u Maiduguriju, glavnome gradu države Borno.

Boko Haram, koji želi uspostaviti šerijatsku državu, kontroliše brojne gradove na sjeveroistoku Nigerije no nedavno je izgubio dosta područja u borbi s nigerijskom vojskom, prenosi Hina.

Procjenjuje se da su pobunjenici Boko Harama od 2009. ubili više od 14.000 ljudi.