DF: SDA i HDZ neosnovano traže ostavku Milana Dunovića

Milan Dunović2

Demokratska fronta (DF) saopćila je da čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH neosnovano traže ostavku potpredsjednika FBiH Milana Dunovića (DF).

– Demokratska fronta želi dotičnu gospodu podsjetiti da se nova Vlada FBiH ne može formirati bez 50 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Pravno nasilje je najmanji zajednički sadržilac SDA-HDZ koalicije i uopšte nas ne čudi to što pokušavaju Federacijom BiH vladati manjinski.

Međutim, ono što jeste iznenađujuće je pokušaj da tu manjinsku vladavinu predstave većinskom iako nemaju natpolovičnu većinu u dva doma Parlamenta FBiH. Vlada Fadila Novalića nema drugog cilja osim postavljanja podobnih kadrova u preduzeća u državnom vlasništvu i nikakva većina u zakonodavnoj vlasti je suštinski ne zanima, stoga je poziv da se potpredsjednik Dunović povuče politički infantilan – citat je iz saopćenja DF-a.

Ova stranka, podsjećajući da su prošla dva mjeseca od njenog izlaska iz Vlade Federacije BiH, poziva SDA i HDZ da proglase politički bankrot njihove vlasti.

-Pozivamo rukovodstvo SDA da interese države BiH i njenih građana stavi iznad sitnosopstveničkih interesa sebe i svoje dalje i bliže rodbine koju zapošljavaju u državnim institucijama i da dozvole formiranje nove vladajuće većine u FBiH ili održavanje vanrednih izbora – navodi Demokratska fronta u saopćenju.