Didik-Sarajlić: Iz moralnih razloga neću podnijeti ostavku

BiH

Didik Sarajlić

Zastupnica Demokratske frone u Skupštini Tuzlanskog kantona i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Lejla Didik-Sarajlić poručila je danas da neće podnijeti ostavku na ove funkcije, na šta ju je pozvao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Didik Sarajlić u saopćenju za javnost odbacuje tvrdnje da je primala dvije profesionalne plate – jednu profesionalnog zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, te drugu platu profesionalnog zastupnika u Skupštini TK.

Navodi da je od odgovornih osoba u Finansijsko-računovodstvenoj službi Skupštine TK u martu 2015. godine tražila da poduzmu sve aktivnosti na obustavljanju nezakonito isplaćenih sredstava na ime poslaničkog paušala za januar, februar, mart i april, nakon čega je, i to dva mjeseca nakon njenih reakcija, a u skladu s instrukcijom osoba iz spomenute službe, potpisala izjavu da se odriče prava na paušal u Skupštini TK.

Podvlači da nisu tačne tvrdnje da je službeno zatražila da joj se izvrši obustava naknade koju prima kao poslanica u Skupštini TK tek po raskidanju koalicionog odnosa i prelaskom Demokratske fronte iz pozicije u opoziciju.

-Datumi tvrde suprotno, o čemu svjedoči izjava o “obustavi” isplata na osnovu paušala, a koja datira iz aprila 2015. godine, a ne jula kada je raskinuta koalicija – ističe Didik-Sarajlić, saopćeno je iz Demokratske fronte.

Također, dodaje da je 15. januara 2015. godine, po preuzimanju delegatske dužnosti u Domu naroda PFBiH, potpisala izjavu o svom ličnom opredjeljenju da želi ostvarivati pravo na naknadu po osnovu paušala.

Didik-Sarajlić naglašava da, zbog svega navedenog, neće odstupiti sa spomenutih funkcija te da bi najnemoralniji čin prema građanima koji su joj ukazali povjerenje u ovom momentu bio “podleći pritisku baziranom na spekulacijama i neargumentovanim tvrdnjama”.