Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marieluise Beck

Die Welt: Zapadni Balkan se mora učiniti težištem njemačke vanjske politike

dodik-putin

Marie Luise Beck na početku intervjua za Welt pojašnjava zašto se Bosna vratila na popis politički problematičnih država

Milorad Dodik prijeti otcjepljenjem RS, raspirujući strah od novog rata. Tu opasnost vidi i političarka Marieluise Beck – te u intervjuu za Welt savjetuje ministrici vanjskih poslova Baerbock da napravi jasnu strategiju, prenosi Deutsche Welle.

Na Balkanu se, što prolazi gotovo nezapaženo u Njemačkoj, nazire novi sukob, piše njemački list Die Welt. Marieluise Beck, koja je do 2017 bila zastupnica Zelenih u Bundestagu, objašnjava zašto bi nova savezna vlada trebala „ozbiljno shvatiti zveckanje sabljom” srpskog čelnika Milorada Dodika.

Marieluise Beck na početku intervjua za Welt pojašnjava zašto se Bosna vratila na popis politički problematičnih država. „EU je godinama prihvaćala da izgradnja države očito ne napreduje. Ignorirane su provokacije Milorada Dodika. Ali sada je on očito ozbiljan sa svojim prijetnjama da će odvojiti Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine. To bi uništilo napore Zapada u izgradnji funkcionalne multietničke države, a time i izglede da jednog dana u EU vidimo pomireni Zapadni Balkan”, kaže njemačka političarka i dodaje: “Kritički se moramo zapitati koje smo greške napravili u BiH”.

Welt navodi kako su još 1995. godine postojali oni koji su upozoravali da s “nedovršenom konstrukcijom” koju predstavlja Dejtonski sporazum ne może profunkcionirati BiH i da bi to mogao biti rizik od novog rata, na šta Marie Luise Beck kaže da je uprkos tome na Zapadu postojala nada da bi stanovnici BiH mogli da se vrate suživotu kakav je “navodno postojao za vrijeme Tita”, mada je “ispod površine bilo napetosti”.

Bivša zastupnica Bundestaga kaže da su stvari krenule naopako prije svega “zbog nacionalista”, koji su se dobro aranžirali sa “podjelom na srpski, bošnjački i hrvatski dio” i priznaje da se optimizam Zapada nije ostvario.

To se, kako navodi Beck, posebno vidi u postupcima Milorada Dodika. Ona se prisjeća kako je, kada je Dodik prijetio referendumom za otcjepljenje, tadašnja visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton otputovala u Banjaluku, kako bi ga od toga odvratila. „Kao ustupak za odustajanje od referenduma Dodiku su ispostavljena sva akta, koja ga terete”, istakla je Marieluise Beck i dodala: „Ko ulazi u takve trule kompromise, kao EU, ne może graditi državu. A posebno ne kada je temelj takve države pogrešna konstrukcija”, rekla je njemačka političarka u intervjuu za Welt.

Otcjepljenje RS kao rješenje?

Novinar Welta podsjetio je na Dodikovu izjavu: “Zapad je u BiH napravio s… i mi sada s tim moramo živjeti” i pita, da li bi otcjepljenje zaista moglo biti rješenje i da li bi ono moglo pomiriti regiju?

Marie Luise Beck oštro protivrječi, ističući da “homogena nacionalna država ne vodi miru već ratu”. Pojašnjava kako je u BiH bilo mnogo miješanih brakova i da vjera nije igrala veliku ulogu. Ističe i kako moderna država prihvata pluralizam i štiti manjine. „Srbija je primjer da homogenizacija ne vodi miru. Inače bi odavno došlo do dogovora s Kosovom, koji bi bio prihvatljiv za obje zemlje”, primjetila je njemačka političarka.

Marielusie Beck ističe kako sankcije Dodiku “jesu alternativa” ali smatra da je problem što međunarodna zajednica ne nastupa odlučno

Na pitanje kako bi moglo izgledati rješenje za BiH, imajući u vidu da Dodik „neće prestati sa pokušajima ucjene ali i s obzirom da bi i nakon njega mogao doći neki novi Dodik”, Marieluise Beck ističe kako sankcije Dodiku “jesu alternativa” ali smatra da je problem što međunarodna zajednica ne nastupa odlučno. Primjećuje i da „dok Putin agira geostrateški, Evropskoj uniji nedostaje jasna strategija.” No, kada je u pitanju perspektiva učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU, Beck smatra da je ona „i dalje realistična” i da predstavlja „pravi pristup”.

Kakve se tu igre vode?

Na pitanja novinara kako tumačiti Dodikovo busanje Putinovom podrškom u slučaju otcjepljenja i kakve se tu igre vode, Marieluise Beck kaže da Putin važi kao političar koji brzo prepozna i zna iskoristiti taktičku prednost. On ima „izrazito revanšistički način razmišljanja”, želio bi vratiti Rusiji njenu veličinu i „sanja o ujedinjenom pravoslavnom svijetu”. A tu mu Dodik, dodaje njemačka političarka, „ide na ruku – povratkom u srpsku sferu moći a time i u predvorje Rusije”.

Njemačka političarka u ovom kontekstu upućuje na djelovanje nove njemačke ministrice vanjskih poslova, „koja ima jasan stav prema autokratijama kao što su Rusija i Kina”. Annalena Bearbock bi, po riječima Marieluise Beck, Zapadni Balkan trebala napraviti „težištem svog rada”. “Dodiku se mora jasno reći da postoje konsekvence i da nakon A dolazi B i da bi morao dobro razmisliti šta radi.” Njemačka vlada bi, po mišljenju Mariluise Beck, „morala pokazati spremnost kada vidi da Putin jača leđa Dodiku po pitanju secesije, koja je protivna međunarodnom pravu”. Marieluise Beck ističe i kako je potrebna spremnost Evropske unije da zajednički pokaže odlučnost i jačinu. Dodaje i kako je s obzirom na Orbanovu podršku Dodiku princip donošenja odluka u EU konsenzusom – barijera”.

Stoga je važno, zaključuje u intervjuu za Welt dugogodišnja političarka Zelenih, „da se političke i vojne avanture učine visokim rizikom za vladare poput Dodika i Putina, kako ih oni u konačnici ne bi preduzimali”.