inicijativa

Dijalog o postupnom prestanku korištenja uglja na Zapadnom Balkanu

Inicijativa za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini (1)

Prvi sastanak Inicijative otvoren je za sve zainteresovane 23. i 24. juna

Inicijativa za regije uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini zajedno s Evropskom komisijom i međunarodnim partnerima, poziva sve zainteresovane da se pridruže godišnjem sastanku inicijative koji će se online održati 23. i 24. juna. Cilj događaja je podržati otvoreni dijalog sa svim zainteresovanim pojedincima i sudionicima o postupnom ukidanju korištenja uglja i pravednom prijelazu prema održivim izvorima energije u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Svrha inicijative je zajedničko istraživanje puteva i načina do pravedne tranzicije u regijama uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini, te postizanje Evropskog zelenog dogovora. Inicijativu je osnovala EU s ciljem efikasnije borbe protiv klimatskih promjena, kao i postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, te s ciljem međusobne razmjene sa susjednim zemljama. Uz EU ambicije da do 2050. sreže emisije CO2 na nulu i postane prva CO2 neutralna ekonomija, inicijativa uključuje i prateće mjere pravedne i uključive tranzicije u regijama uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Inicijativu predvodi Evropska komisija, u saradnji sa šest međunarodnih partnera: Svjetskom bankom, Sekretarijatom Energetske zajednice, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom investicionom bankom (EIB), poljskim Nacionalnim fondom za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW), i Evropskim koledžom iz Natolina. Inicijativa je osmišljena s namjerom da uspostavi i održava dijalog širom regija i zainteresovanih strana, razmjenom znanja, jačanjem kapaciteta i stručnim razmjenama unutar regija uglja na Zapadnom Balkanu, Ukrajini i EU.

Inicijativa će pružiti podršku regijama uglja u procesu pristupanja pravednoj tranziciji na održive izvore energije, a u njenom fokusu su Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina. Prvobitnim pregledom situacije identificirano je najmanje 17 regija sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja, a kako je učešće u inicijativi dobrovoljno, zainteresovane strane iz svih 17 regija će samostalno odlučiti o svom aktivnom učešću. Pozdravlja se i učešće ostalih regija sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja, a opširnije o regijama možete pronaći ovdje.

Inicijativa sadrži pet različitih elemenata potpore: obezbijedit će otvorenu platformu koja omogućava dijalog zainteresovanih strana na nivou regije, a svi zainteresovani se mogu pridružiti komunikaciji kroz ovu platformu. Među predviđenim skupinama zainteresovanih strana su predstavnici javne vlasti, akteri energetskog sektora, nevladine organizacije, istraživači, kompanije, mediji, međunarodne organizacije, političke stranke, organizacije mladih itd.

Kroz realizaciju programa razmjene na temu uglja, iz regije u regiju, sve regije Zapadnog Balkana, Ukrajine i EU koje učestvuju u ovome programu moći će izgraditi veze i podijeliti iskustva, znanja i najbolje prakse po pitanju tranzicije. Program će koristiti iskustva stečena kroz Inicijativu za regije uglja u tranziciji koja je uspostavljena za regije uglja u državama članicama EU 2017. godine. Također, kapaciteti relevantnih izainteresovanih strana bit će dalje ojačani kroz Edukativnu akademiju regije uglja koja će ponuditi ciljane obuke na temu upravljanja, uključivanja zajednice, ekološke sanacije i promjene namjene zemljišta i imovine.

U odabranim pilot regijaima na raspolaganju će biti i tehnička pomoć u vidu stručne podrške u izradi mapa puta tranzicije, namjenjene relevantnim javnim vlastima. U konačnici, inicijativa će pomoći regijama s ugljem da pristupe finansiranju za tranzicijske projekte ili programe na temelju različitih izvora dostupnih iz Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke.

Pojedinosti o aktivnostima predviđenim inicijativom bit će predstavljene na godišnjem sastanku koji će se održati online 23 i 24.06. za sve zainteresovane učesnike. Svi zainteresovani bit će pozvani da se pretplate na obavještenja inicijative, kao i na bazu podataka zainteresovanih strana. Da biste se pridružili događaju i za više informacija o inicijativi, možete se prijaviti ovdje.

Za više informacija o samoj inicijativi, opširnije pročitajte ovdje.