Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narandžasto upozorenje

Dijelovi Krajine pod vodom, zbog obilnih padavina došlo do izlijevanja Une

U Krajini došlo do izlijevanja rijeka
Foto: Screenshot/ Facebook

Obilne kiše proteklih dana, a posebno tokom današnjeg dana podigli su vodostaj Une i Unca i došlo je do izlijevanja rijeka

Zbog izlijevanja rijeke Une iz korita, za posjetitelje su zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku.

Obilne kiše proteklih dana, a posebno tokom današnjeg dana podigli su vodostaj Une i Unca i došlo je do izlijevanja rijeka.

-Jake kiše izazivaju i bujične poplave, te velike količine vode se slijevaju sa okolnih brda u vodotoke i niže dijelove, kao i preko prometnica. Navedeni ulazi su zatvoreni do daljnjeg – obavijestili su javnost iz Nacionalnog parka Una. Objavili su i video s lica mjesta.

Inače, zbog obilnih padavina i jakog vjetra u Bihaću je na snazi narandžasto upozorenje.

-Očekivana količina padavina između 20 i 50 l/m2. Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguće.

Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode – poručeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.