Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drugi krug sve izgledniji

Sve manja razlika između dva predsjednička kandidata, Erdogan pao ispod 50 posto

Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu
Foto: Depo Photos/ABACA/ABACA/ Pixsell; Foto: Mustafa Kaya/XINHUA/ Pixsell

Ako nijedan od njih ne dobije više od 50 posto glasova, bit će drugog kruga izbora 28. maja

10:35 – Prema izvještaju agencije Anadolija, trenutno je za izbor predsjednika Turske obrađeno 90,61 posto biračkih mjesta.

Erdogan vodi sa 49,86 posto glasova, a slijedi ga Kilicdaroglu sa 44,38 posto.

10:20 – U svojim prvim javnim komentarima od zatvaranja birališta Erdogan se osvrnuo na izjave koje dolaze iz suprotnog štaba, iz kojega poručuju da će oni pobijediti.

Erdogan je zahvalio turskim glasačima na učestvovanju u izborima i pozvao zvaničnike svoje stranke da ne napuštaju glasačke kutije dok prebrojavanje ne bude konačno.

10:00 – Dvije glavne novinske agencije u Turskoj donose različite brojke, no sada i državna Anadolija javlja da je vrlo mala razlika između Recepa Tayyipa Erdogana i Kemala Kilicdaroglua.

Anadolija navodi da je prebrojano više od 80 posto glasova, a prema njima Erdogan vodi s 50,4 posto glasova. Lider opozicije Kemal Kilicdaroglu je na drugom mjestu sa 47,7 posto,

Agencija u privatnom vlasništvu, Anka, kaže da je prebrojano 78% glasova širom zemlje i, prema njima, Erdogan ima 48,5% glasova, dok Kilicdaorlgu ima 45,7%.

Kako god bilo, jaz između dva vodeća kandidata polako se smanjuje dok se broje glasovi u velikim gradovima s velikim brojem stanovnika.

Dok se u Turskoj nastavlja prebrojavanje glasova, glasovi iz tri najveća grada – Istanbula, Ankare i Izmira – mogli bi promijeniti rezultat izbora.

Ako nijedan od njih ne dobije više od 50 posto glasova, bit će drugog kruga izbora 28. maja.