Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samoorganizovani protest

Dijelu radnika BH Telecoma odbijen dio plate, krenuli prema Sarajevu

Dolazak od 150 – 200 radnika BH Telecoma u poslovnu zgradu BH Telecoma u Sarajevu očekuje se oko 12 sati

Uprava BH Telecoma odbila je dio plate zaposlenicima koji su 9. novembra stupili u štrajk zbog višemjesečnog odbijanja Vlade FBiH, resornog ministarstva i Uprave kompanije da se potpiše Granski kolektivni ugovor za oblast telekomunikacija FBiH.

“Umjesto iskazivanja dobre volje za socijalni dijalog i pregovore za zaključenje granskog kolektivnog ugovora, Uprava BH Telekoma je 11.12.2020. godine radnicima koji su u štrajku odbila dio plate, te na taj način ugrozila egzistenciju njihovih porodica”, istakli su iz Sindikata BH Telecoma, prenosi BHRT.

Zbog toga, prema saznanjima Sindikata BH Telecoma, veliki broj radnika je danas krenuo prema Sarajevu iz svih regionalnih direkcija kako bi uputili zahtjev za zaštitu radničkih prava, prigovorom na ovakvo postupanje Uprave Društva.

Dolazak od 150 – 200 radnika BH Telecoma u poslovnu zgradu BH Telecoma u Sarajevu očekuje se oko 12 sati.

Iz Sindikata su naveli da su se radnici samoorganizovali putem društvenih mreža.

Kako su naveli, svjesnim kršenjem zakonskih propisa, udarajući na egzistenciju radnika, Uprava nastavlja sa pritiscima na radnike kako bi odustali od štrajka, ali i od zakonom propisane borbe za radnička prava i granski kolektivni ugovor.