BiH

Beograd

Razgovor o “napadima na RS”: Na sastanku Vučić od Dodika imao jednu molbu

14/12/2020

Vučić je saslušao Dodika i zamolio ga da u narednim danima i nedjeljama upotpuni svoje zahtjeve koje Vučić smatra legitimnim

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je obavestio o, kako je navedeno u saopštenju, “političkim napadima na bh. entitet Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja te je uputio jasne zahteve i molbe Srbiji”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vučić je saslušao Dodika i zamolio ga da u narednim danima i nedjeljama upotpuni svoje zahtjeve koje Vučić smatra legitimnim, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Vučić je definisao na sljedeći način: zaključio je da Srbija smatra da odnosi s BiH “mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost”.

Vučić je u svom odgovoru Dodiku istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz RS-a, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i BiH.

On je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona eura (40 miliona konvertibilnih maraka) te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške srpskom narodu u Republici Srpskoj.

“Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtjeva da se prekine s pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu”, dodao je Vučić.

Dvojica sagovornika dogovorila su i konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.