Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugledni reditelj podržao radnike državne televizije

Dino Mustafić: Crni ekran na BHRT-u znači i crni ekran za državu, nemojmo im to dozvoliti

dino mustafic – AA

Oni se s našim novcem, novcem građana i gledaoca ponašaju kao neprikosnoveni vlasnici, jer žele ostaviti u životu samo sluganske javne servise, od lokalnih do entitetskih, praveći klasične partijske televizije, javne televizije, koje bukvalno skrivaju informacije i ne objavljuju bilo šta, što bi moglo dovesti u pitanje režim, kazao je Mustafić

Samostalni sindikat radnika Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) održao je danas protest zbog katastrofalnog stanja i blokiranih računa ovog državnog javnog RTV servisa zbog čega mu prijeti gašenje. Protest su podržali brojni novinari drugih medijskih kuća u BiH, te javni i kulturni radnici, kao i građani.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Podršku radnicima državne televizije dao je i naš proslavljeni reditelj Dino Mustafić, koji je kazao da je u BiH na udaru sve ono što nema etnički prefiks.

– Ja sam uz vas u profesionalnoj i etičkoj podršci da na ovu znakovitu šutnju političke kaste u demontiranju državnog javnog servisa dignemo glas oštrog protesta i pošaljemo poruku da to više ne može ovako ići. Politički pritisak na ovu kuću traje više od 25 godina jer Parlament BiH ne rješava problem plaćanja RTV takse. Sve što nema etnički prefiks, a ima atribuciju bosanskohercegovačkog jeste na udaru s jasnom namjerom da se građanima uskrati pravo na objektivnu i nezavisnu informaciju jer javne RTV služe zajednici. One treba da imaju teme od najšireg interesa za sve ljude, za svoje društvo. Kada ne mogu da ovladaju medijem, onda mu presuđuju svojom šutnjom, u poslaničkim klupama, daveći slobodu izražavanja i profesionalnosti, kao neupitne vrijednosti koje su iznad bilo kojeg vlasničkog odnosa – kazao je Mustafić.

Mustafić je naglasio da je strankama na vlasti u interesu podržavati samo one javne servise koji ispunjavaju njihove želje.

– Oni se s našim novcem, novcem građana i gledaoca ponašaju kao neprikosnoveni vlasnici, jer žele ostaviti u životu samo sluganske javne servise, od lokalnih do entitetskih, praveći klasične partijske televizije, javne televizije, koje bukvalno skrivaju informacije. I ne objavljuju bilo šta, što bi moglo dovesti u pitanje režim, nego ga u stvari promovišu i rade mu besplatnu propagandu. I tu televiziju također plaćaju građani. E, onda se ne treba čuditi da takvi političari u ovom državnom javnom servisu vide problem kojeg se treba pod hitno riješiti – rekao je Mustafić.

Ističući važnost državne televizije, Dino Mustafić je podsjetio na njen značaj i ulogu kako za našu prošlost, tako i budućnost.

– Iza ove kuće je velika zaostavština, pravo kulturno i istorijsko blago, televizijske i radio prošlosti. Od prvih snimljenih kadrova, do najkompleksnijih emisija i televizijskih prijenosa koji su ispisali našu kolektivnu, zajedničku istoriju. Ovo zajedničku potcrtavam. Za ovu kuću mnoge od nas kao i mene koji sam ušao kao student u ovu kuću, veže emotivno pamćenje. Na hodnicima, u montažama, studijima, u zidovima ove zgrade jeste i duh onih koji su svojim umijećem i kreativnošću bili tolike godine vertikala naše kulture i umjetnosti. Mi nemamo pravo da to zaboravimo. Mi ovo ne smijemo dopustiti da bez otpora pustimo niz vodu, to bi bilo neodgovorno prema dolazećim generacijama. Ovdje smo prije svega naučili da postoje samo dobri novinari, snimatelji, montažeri, reditelji, arhivari, tehničko osoblje, a nikada nisu bili važni Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Bili su važni profesionalci. Status ovog javnog servisa ne smije biti upitan, pa zato sve one koji sebe u političkom smislu nazivaju probosanskim, ja ih evo molim da budu i i proevropski i da hitno iznađu rješenje za status uposlenika ove kuće, koji moraju nastaviti rad u interesu svih nas. Crni ekran s ove televizije nikada ne smije biti pušten. Nije ni u najkritičnijim trenucima naše istorije. Takav crni ekran bi anticipirao i crne dane za državu, nemojmo im to dozvoliti- zaključio je Dino Mustafić.