Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Serhii Miniailo za Fokus

Diplomata iz Ambasade Ukrajine u BiH: Svaki kilogram brašna za nas je simbol pomoći i suosjećanja

ukrajina napadi rat fena

Svaka marka, svaki prikupljeni kilogram brašna je važan ne samo kao marka i kilogram brašna nego, kao i simbol pomoći i suosjećanja i razumijevanja i još jedan pokazatelj da je BiH na pravoj strani kao što je uvijek bila, kaže Miniailo

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, putem njihove diplomatske mreže u svijetu, od početka ruske agresije na Ukrajinu ulaže maksimalne napore kako bi pomogli svojoj zemlji, svakodnevno izloženoj bjesomučnim napadima. Među onima koji sve čine kako bi u Ukrajinu što prije stigla prijeko potrebna pomoć je diplomatska misija te zemlje u Bosni i Hercegovini.

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo, potvrdio je u razgovoru za Fokus da je Ministarstvu vanjskih poslova BiH zvanično upućen zahtjev za pomoć Ukrajini, ali da odgovor još nisu dobili.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

– Mi smo zvanično taj zahtjev uputili, ali razumijem da mora Vijeće ministara BiH odlučiti o tome i donijeti neku odluku, pa još uvijek čekamo na odgovor – kaže Miniailo.

S druge strane, ističe Miniailo postoji interes bh. građana da pošalju pomoć njegovoj zemlji i njenom stanovništvu koje živi u strepnji od svakog novog dana, ali su, kaže on, svi odlučni da se bore za slobodu. Do sada se Ambasadi Ukrajine javilo nekoliko općina s inicijativama da pomognu Ukrajini, a o načinima pomoći Ambasada je dala upute na svom zvaničnom Facebook profilu gdje su navedeni brojevi računa ukrajinskih ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova, zdravstva, infrastrukture, te brojevi računa nevladinih organizacija.

Svima njima, pojašnjava Miniailo, može se uplatiti novac koji će biti korišten za odbranu zemlje i pomoć stanovništvu.

Miniailo ističe da je svaka pomoć Ukrajini i narodima koji žive u toj zemlji, a žrtve su ruske agresije, dobrodošla, te da je vrijednost te pomoći u ovim trenucima nadilazi cijenu koja se može platiti novcem.

– Svaka marka, svaki prikupljeni kilogram brašna je važan ne samo kao marka i kilogram brašna nego, kao i simbol pomoći i suosjećanja i razumijevanja i još jedan pokazatelj da je BiH na pravoj strani kao što je uvijek bila – kaže otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo.

On je komentirao i stav člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da BiH „treba biti neutralna“ u vezi s agresijom na Ukrajinu.

– Ja ne mislim da u ovom trenutku koji je strašan za sve narode koji žive u Ukrajine, jer projektili i artiljeriju ne biraju identitet, vjeru, etničko porijeklo i gađaju sve građane Ukrajine, bilo ko, pa i BiH, može ostati neutralna. S druge strane znače nam nedvosmislenie riječi podrške i solidarnosti koje dobijamo od zvaničnika i građana iz FBiH, a riječi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti, kada je rekao „Živjela BiH, živjela Ukrajina“, za nas su dodatno vrlo otvoren stav podrške i solidarnosti– kazao je za Fokus otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo.