Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK Goražde

Padom broja zaraženih opada i interes za imunizacijom

vakcinacija

Na području BPK Goražde trenutno je 59 osoba pozitivno na korona virus, dok je u izolaciji 70 osoba

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde se poboljšava, bilježi se sve manji broj zaraženih od koronavirusa a smanjen je i broj osoba sa respiratornim tegobama – potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica te zdravstvene ustanove dr. Medina Bičo navodi da je u protekla 24 sata, nakon testiranja 20 uzoraka, infekcija potvrđena kod jedne osobe iz Goražda, dok se u istom periodu oporavilo šest osoba.

– Na području BPK Goražde trenutno je 59 osoba pozitivno na korona virus, dok je u izolaciji 70 osoba. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na liječenju su tri osobe, dok je u vanbolničkom izolatoriju Đački dom smješteno sedam pacijenata – precizirala je Bičo.

Navela je da je padom broja zaraženih zabilježen i manji interes stanovnika za imunizacijom.

– U protekloj sedmici vakcinisano je deset osoba koliko je i revakcinisano, dok je treću dozu primilo 47 osoba. Ukupno je na području kantona prvom dozom vakcinisano 9.399 osoba ili 52,2 posto od ukupnog broj punoljetnih građana, revakcinisano je 8.837 ili 49,1 posto, dok je booster dozu primila 1.631 osoba. Vakcina ima dovoljno i mi nastavljamo i sa imunizacijom uz ostalo i u privrednim subjektima koji iskažu interes – podvukla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.