Birtanski premijer

Johnson: U odvratnom napadu na suverenu naciju, Putin je potcijenio snagu ukrajinskog naroda

johnson

Ako se Putin odluči da ojača svoju strategiju, i mi ćemo, dodatno pojačavajući ekonomski pritisak i podržavajući Ukrajinu finansijama, oružjem i humanitarnom pomoći, rekao je premijer

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da se postupci ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini kvalificiraju kao ratni zločin.

– Ono što smo već vidjeli od režima Vladimira Putina u korištenju streljiva koje su oni već bacali na nevine civile… po mom mišljenju, [to] se već u potpunosti kvalificira kao ratni zločin – rekao je Johnson u obraćanju u britanskom parlamentu, javlja CNN.

Johnson je također rekao da je Putin “strahovito pogrešno procijenio” ukrajinski odgovor.

– U svom odvratnom napadu na suverenu naciju, podcijenio je izuzetnu snagu ukrajinskog naroda, te jedinstvo i odlučnost slobodnog svijeta u suprotstavljanju njegovom barbarstvu – rekao je.

– Ako se Putin odluči da ojača svoju strategiju, i mi ćemo, dodatno pojačavajući ekonomski pritisak i podržavajući Ukrajinu finansijama, oružjem i humanitarnom pomoći – dodao je Johnson, rekavši da će Ujedinjeno Kraljevstvo “nastaviti stezati obruč oko Putinova režima”.

On je naglasio da Putin mora propasti u svom pothvatu i kazao da ne sumnja da će propasti i da ćemo uspjeti zaštititi Ukrajinu.