Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Projekat GED doprinos promociji energetske efikasnosti u BiH

GED_Pluca-grada (1)

Postoje rješenja i mi želimo preporučiti ona koja donose, ne samo smanjenje zagađenosti zraka nego i uštede u korištenju javnih sredstava i omogućavaju kvalitetniji ekonomski napredak

U okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) koji finansira Švedska, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih pet godina ostvaren je značajan doprinos u oblasti promocije energetske efikasnosti u BiH.

Jedna od promotivnih aktivnosti u okviru tog projekta su i “Pluća grada”, instalacija koja je postavljena na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, uključujući i prostor pored zgrade Mašinskog fakulteta gdje su danas predstavljene i druge aktivnosti GED projekta.

Švedska sa partnerima radi na smanjenju zagađenosti zraka i borbi protiv klimatskih promjena. To je posebno važno, kako je rekla šefica razvojne saradnje u Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg, s obzirom da tokom zimskih mjeseci veliki gradski centri u BiH među kojima Sarajevo imaju opasan nivo zagađenosti.

– Postoje rješenja i mi želimo preporučiti ona koja donose, ne samo smanjenje zagađenosti zraka nego i uštede u korištenju javnih sredstava i omogućavaju kvalitetniji ekonomski napredak. Švedska će nastaviti raditi sa partnerima na smanjenju zagađenosti i unapređenju kvalitete zraka u nastojanju da omogućimo bolji ekonomski razvoj i privučemo veći broj turista u ovu prelijepu zemlju – navela je Gibson Smedberg.

Instalacije “Pluća grada , po riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Steliane Nedera, samo su dio aktivnosti koje se provode u okviru kampanje na podizanju svijesti građana o kvaliteti zraka. U okviru GED projekta tokom više godina realizuju se neke bitne mjere gdje rade zajedno sa Kantonom Sarajevo, a među kojima su modernizacija i energetski efikasna javna rasvjeta, mjere energetske efikasnosti u javnim zgradama, zamjena ložišta idr.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je rekao da su uštede u zdravstvu enormne ako se značajno ulaže u zaštitu kvalitete zraka. Pored toga radi se o investiranju, kako je rekao, tamo gdje je budućnost.

– To su ulaganja u prave stvari, to je stvaranje radnih mjesta tamo gdje treba. Naprimjer u Njemačkoj, koja je bila dosljedna sa svojim ‘zelenim politikama’ od toga su napravili cijelu industriju, radna mjesta, preusmjerili budžete – rekao je Forto dodajući da energija mora postati znatno manji trošak u našem ukupnom kućanskom budžetu.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović posebno je naglasio važnost provođenja projekata energijske efikasnosti, odnosno utopljavanja zgrada i zamjene ložišta.

– Pored toga mi moramo tražiti ‘zelene izvore napajanja’ uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju u vezi plina, nafte i električne energije. Sa EBRD-om smo potpisali jedno mandatno pismo i u prvoj, pilot-fazi planirana je promjena sistema centralnog grijanja na bazi geotermalne vode. Pokušat ćemo da iskoristimo geotermalnu vodu na Ilidži i da sistemom toplotnih pumpi zamjenimo postojeći sistem grijanja u Vogošći. Kriza je u svijetu u vezi količina i cijena energenata i mi moramo biti spremni da koristimo izvore koje posjedujemo,a među kojima su geotermalne vode – dodao je Hadžiahmetović.