Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"školovanje" u cazinu

Diplome prodavali po kafićima, teretanama i benzinskim pumpama

cazin Hadžipašić
Foto: Arhiv

protiv osnivača Visoke međunarodne škole u Cazinu Gorana Lalovića i Admira Hadžipašića, te uposlenika Senada Haurdića, Refika Ćatića i Snežane Kočić zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa učestvovali u izdavanju nelegalnih diploma

Prijedorčanka (identitet poznat redakciji Žurnala) u zimu 2016. godine sastala se na benzinskoj pumpi Gazprom sa Goranom Lalovićem, jednim od osnivača Visoke međunarodne škole Cazin. Dogovorili su kupovinu diplome za bachelor zdravstva – smjer sestrinstvo za koju je ova Prijedorčanka izdvojila 12.000 KM.

Od ove sume je na bankovni račun škole uplatila 1.570 KM.

Lalović je naredio uposlenicima Visoke međunarodne škole referentici studentske službe Snežani Kočić i dekanu Senadu Haurdiću da retroatktivno unesu neistinite podatke o vremenu upisa studija i položenim ispitima i da na osnovu njih sačine diploma. Oni su to i uradili na način da je Kočić kao datum upisa navela 28. septembar 2015., te navela lažne datume položenih ispita.

Lažnu diplomu dao i svastici

Dalje je navedeno da je ova kandidatkinja prvi ciklus studija od tri godine završila u junu 2017. sa postignutim 180 ECTS bodova. Diplomu je potpisao i ovjerio dekan Haurdić.

Ovo je samo jedan od primjera na koji način su se izdavale diplome u Visokoj međunarodnoj školi Cazin, čiji su osnivači Lalić i Admir Hadžipašić, koji je ujedno i bivši predsjednik Skupštine USK i funkcioner A-SDA. O njima je Žurnal još ranije objavio seriju tekstova.

Obojica su pronalazili kandidate za kupovinu diploma s kojima su se sastajali u kafićima, benzinskim pumpama i teretanama. Od njih su uzimali novac, a potom su uposlenicima škole dekanu Senadu Haurdiću i direktoru Refiku Ćatiću, te referentici studentske službe Snežani Kočić naređivali da izrađuju lažnu dokumentaciju kao što su prijave za upis i ispite, zapisnike i slično. Na temelju takve dokumentacije izdavali su lažne fakultetske diplome.

Foto: Žurnal.info
Admir Hadžipašić: Hapšen i zbog uticaja na svjedoke

Hadžipašić je, između ostalog, na isti način lažnu diplomu za inženjera drumskog i gradskog saobraćaja obezbijedio i za sestru svoje supruge.

Razotkriven je nakon što je diplomu ekonomske škole prodao za 13.500 KM dvojici prikrivenih istražitelja SIPA. Za lažnu diploma su mu predali označene novčanice. To je bio kraj za ovu grupu dobro uvezanih preprodavača diploma.

Podsjetimo na pisanje Žurnala iz novembra 2021. kada su policajci SIPA uhapsili Hadžipašića zbog sumnje da je utiecao na jednog svjedoka, odnosno kandidata Visoke međunarodne škole u Cazinu kojem je ranije prodao lažnu diplomu.

Diplome prodavali po cijeni od 2.000 do 20.000 KM

Protiv dvojice osnivača, dekana/direktora i referentice podignuta je optužnica koju je potvrdio Kantonalni sud u Bihaću. Svi su optuženi za organizirani kriminal i krivotvorenje službene isprave, a Lalović i Hadžipašić dodatno još za zloupotrebu položaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i pranje novca.

„Na ovakav način organizovana kriminalna grupa je izdala direktno 67 fakultetskih diploma, odnosno kroz krivično djelo pranje novca ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma”, navodi se, između ostalog, u optužnici koja je u posjedu Žurnala.

Osim diploma zdravstva, kandidati su još kupovali i diplome za inženjera drumskog i gradskog saobraćaja, sanitarnog inspektora, diplomiranog ekonomistu za finansije i bankarstvo, poslovnog menadžmenta i slično…

Cijene su varirale, pa je tako recimo jedan kandidat za diplomu za inženjera saobraćaja uplatio 5.920, drugi 2.750 KM, dok je treći za istu diplomu ukupno dao oko 14.000 KM.

U optužnici se, između ostalog, spominje i da je jedan kandidat iz Vogošće diplomu bachlerol zdravstva platio 20.000 KM, dok je jedna kandidatkinja iz Brčkog za diplomu medicinske sestre izdvojila 13.500 KM, od čega je Laloviću na ruke dala 9.000 KM, a ostatak je uplatila na bankovni račun škole. Jedna Banjalučanka je sebe počastila lažnom diplomom socijalnog radnika za 7.250 KM.

Iz Tužilaštva USK su saopćili da su modus operandi potvrdili saslušanjem velikog broja lica koji su kazali da su diplome kupovali dajući novac Admiru Hadžipašići i Goranu Laloviću.

“Veliki broj kandidata je potvrdio da su samo jednom ili dva puta bili u Cazinu, da ne poznaju nijednog od profesora i da su diplome dobijali u ekspresnim rokovima”, naveli sui z Tužilaštva.

Prijedlog za oduzimanje više od milion KM imovinske koristi

Uz optužnicu je predloženo i oduzimanje imovinske koristi i to Hadžipašiću 16.350 KM i 5.900 eura kao direktnu korist primljenu za diplome koje je prodao u 22 slučaja opisana u optužnici, te 68.500 KM dobiti koja mu je isplaćena kao osnivaču Visoke međunarodne škole u Cazinu, 425.557 KM koji se nalaze na njegovom bankovnom računu, te automobil Mercedes benz.

Prijedlog je da se Laloviću oduzme 113.745 KM direktne koristi koje je primio prodajom 40-ak diploma, 68.500 KM dobiti kao osnivača škole, te 1.941,28 KM koje ima na svom bankovnom računu.

Za Visoku međunarodnu školu Cazin prijedlog je da se oduzme 463.728 KM direktne koristi, te još 90.000 KM sa bankovnih računa.

Predloženo je da se produži i privremena mjera osiguranja imovinske koristi osumnjičenima za još dvije godine.

Žurnal je ranije napisao seriju tekstova o lažnim diplomama iz Cazina, Sanskog Mosta, Goražda… Žurnalova istraživačka priča iz januara 2019. godine o kupovini diplome srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta za 2.500 KM bila je glavni pokretač svih istraga koje su potom uslijedile na razotkrivanju nelegalnih diploma u Unsko-sanskom kantonu.