Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Bihaću

Potvrđena optužnica zbog 148 lažnih diploma: Završavali fakultet, a nisu ni znali profesore

Foto: Facebook
Visoka međunarodna škola Cazin

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se izvede 5.589 materijalnih dokaza, saslušanje 86 svjedoka, kao i da se prikažu rezultati finansijske istrage i rezultati posebnih istražnih radnji

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, osnivača Visoke međunarodne škole Cazin, te dekana Senada Haurdića i Refika Ćatića, kao i referenta studentske službe Snežane Kočić, koja ih tereti za učestvovanje u prodaji diploma, a ove nezakonitosti su, kako se sumnja, rađene čak i na benzinskim pumpama i kafićima, te u teretanama, pišu Nezavisne.

Riječ je o predmetu “Pero”, a optužnicom je obuhvaćena je i spomenuta ustanova, s tim što se Hadžipašiću i Laloviću pripisuje da su rukovodili ovom grupom.

“Stavlja im se na teret da su od 2016. do kraja 2019. kroz organizovano kriminalno djelovanje u kojem su učestvovali i dekani Haurdić i Ćatić, kao i referentica Kočić, omogućili velikom broju lica širom BiH da bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija steknu diplome različitih akademskih zvanja”, navode iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Kako su djelovali

Grupa je, dodaje se, djelovala na način da su se Hadžipašić ili Lalović prethodno sastajali sa većim brojem lica iz BiH i to u kafićima, na benzinskim pumpama, pa čak i u teretanama, i od njih su uzimali novac na ruke ili im nalagali da novac uplate na bankovni račun Visoke međunarodne škole Cazin.

“Poslije toga su naređivali ostalim članovima grupe da izrađuju lažnu dokumentaciju (prijave za upis, prijave za ispite, zapisnike i slično) temeljem čega su se u konačnici izrađivale lažne fakultetske diplome. Na ovakav način organizovana kriminalna grupa je izdala direktno 67 fakultetskih diploma, odnosno kroz pranje novca ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Kako podsjećaju, tokom sprovođenja istrage prikriveni istražilac je, djelujući po naredbi Suda, za oko dva mjeseca uspio kupiti diplomu Ekonomskog fakulteta, a označeni novac predao je na ruke Hadžipašiću i od njega preuzeo diplomu.

“Ovaj modus operandi je potvrđen saslušanjem velikog broja lica koji su u svojim iskazima potvrdili da su diplome naprosto kupovali davajući novac Hadžipašiću i Laloviću, pri čemu je veliki broj saslušanih kandidata potvrdio da su samo jednom ili dva puta bili u Cazinu, da ne znaju nikog od profesora škole, i da u najvećem broju slučajeva su diplome sticali u ekspresnim rokovima”, navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se izvede 5.589 materijalnih dokaza, saslušanje 86 svjedoka, kao i da se prikažu rezultati finansijske istrage i rezultati posebnih istražnih radnji.

Takođe je predloženo oduzimanje novca od osumnjičenih, koja su blokirana na bankovnim računima. Pritom, predložena je zabrana rada školi.

Radi se o najobimnijem predmetom u praksi Kantonalnog tužilaštva USK u okviru kojeg je, kako je saopšteno, otkrivena i spriječena razvijena i organizovana mreža prodaje fakultetskih diploma kroz koju se se prale velike svote novca.