Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Admir Andelija

Direktor Elektroprivrede BiH nabrojao u kojem rudniku je koliko viška zaposlenih

andelija (1)

“Ovo stanje je generisano i iz bivše države. Morali bi da se vratimo i u Savez komunista Jugoslavije, Bosne i Hercegovine…”, kaže direktor Elektroprivrede BiH

Nijedan rudar ne smije ostati bez posla, izjavio je na pres-konferenciji federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nakon sastanka održanog danas između predstavnika tog ministarstva, Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kao koncerna u čijem su sastavu rudnici, kao i predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, sastanak je prekinut a po Džindićevim riječima, saglasnosti je bilo samo o prvoj od osam tačaka sporazuma koji je Sindikat jutros predložio drugim dvjema stranama, istučući zahtjeve.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija je na ovoj pres-konferenciji izjavio da je današnji sastanak nažalost morao biti prekinut nakon pola sata i da u startu nije bilo razumijevanja od Sindikata koji je, po njegovim riječima, nastupio ultimativno, tražeći ispunjavanje tačaka predloženog sporazuma.

Problem je nastao, dodao je, kad je razgovarano o blizu 1.700 uposlenika svih rudnika koncerna koji nisu neophodni kadrovi rudnicima.

Direktor je, kao i ministar Džindić, naveo da će Elektroprivreda BiH donijeti odluku o izdvajanju 115 miliona KM za set pozajmica rudnicima u cilju zbrinjavanja viška uposlenika.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Andelija navodi da je takvih uposlenika, u osnovnom sektoru šest rudnika, 1.699. A koliko u kojem rudniku, pogledajte u prilogu Newsmax Adria:

Napominje i da je ranije upućen poziv koji je aktuelan interno u rudnicima za prekvalifikaciju određenih zanimanja, prema novim sistematizacijama. Prema planu restrukturiranja, navedeni broj viška treba da bude sveden okvirno na 1.400 jer bi minimalno po 150 prešlo u dva zavisna društva.

Direktor Elektroprivrede kaže da su “ovo stanje zatekli”.

“Ovo stanje je generisano i iz bivše države. Morali bi da se vratimo i u Savez komunista Jugoslavije, Bosne i Hercegovine itd. Pa bi vjerovatno onda došli na ove današnje političke odnose”, rekao je  Andelija.