Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ah, te žene

Direktor fabrike “Bema” Marinko Umičević: Što bih ja finansirao natalitet?

umicevic

Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu

Direktori koji na svoje radnike gledaju kao na potrošnu robu, na sredstvo koje će cijediti do posljednje kapi znoja ne bi li ostvarili što veći profit, a zauzvrat mu bacili mrvice, su najveći ološ, koji decenijama, zajedno sa političarima, uništavaju privredu ove zemlje i sve one poštene i dobre poslodavce koji imaju ljudskosti i žele ići u korak sa savremenim svijetom.

Kapitalni primjerak ovakvog direktora je sigurno Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće Bema iz Banjaluke, član Senata RS i savjetnik predsjednika RS, piše portal Buka.com. Čovjek koji svojim nastupima vrijeđa i ponižava, omalovažava i bez imalo srama nameće svoje neljudske i u našem robovlasničkom sistemu usvojene stavove o uslovima rada.

Ovaj čovjek, koji se krije iza svog angažmana u politici i sportu, godinama po zakupljenim i plaćenim medijima prosipa šuplju priču, vrijeđajući druge i drugačije.

A u nedavnom gostovanju na lokalnoj televiziji „Stav“ TV K3 iz Prnjavora Umičević se u potpunosti opustio, što kažu, bio svoj, te pljujući po svojim i svim ostalim radnicima pokazao kako izgledaju loši direktori.

Tako je Umičević dio svog ogavnog govora posvetio trudnicama:

“Ona djevojka kad se nakon vođenja ljubavi, moram tako da kažem, da ljudi razumiju, drugi mjesec ide na bolovanje. Ona čuva trudnoću. To se kod Tite zvalo trudnica, sad to ima neki čudan naziv. I ona se tretira kao da je posjekla prst, kao da je boli grlo… Mlada mi je radna snaga, imamo puno trudnica. Neke će mi žene zamjeriti, ali moram to da kažem… Mi danas imamo 67 trudnica i porodilja. Ja sam kontao kupiti antibebi tablete. Ja ne znam više, ja ću zatvoriti fabriku. Meni je fabrika ugrožena… Gori su ovi specijalisti. Ginekolozi su najgori doktori. U tvornici obuće Bema, odgovorno tvrdim ima 60 posto posla koje djeca rade. Bilježe, crtaju, lijepe trakice… teže kući skuvati ručak, nego to raditi. Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika”, zakukao je Umičević.

Na ovakav istup Umičevića, Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS kaže da “dotični gospodin demonstrira, kao i mnogi dugi prije njega bahatost, primitivizam i potpuno odsustvo razumijevanja za trudnice i porodilje.”

„On indirekto implicira da trudnička bolovanja nisu opravdana i da su se trudnice zajedno sa ginekolozima urotile protiv jadnih privrednika… Još gore je što on svoje izjave koje su jasno usmjerene protiv žena i protiv trudnica smatra duhovitim, a vidim da se ni voditelj nije nešto pretjerano suprostavio njegovom izlaganju, nego naprotiv”, rekla Letić za Buku.

Prema njenim riječima Umičević i njegovi nastupi i ponašanje oslikavju uopštenu sliku u BiH i uopšte je ne iznenađuje niti jedna njegova izjava.

“Vjerujem da veliki procenat privatnika u tišini svoga doma misli isto. Voljela bih vidjeti njihovu reakciju, kada bi se neko prema njihovim suprugama, sestrama, kćerkama ponašao ovako, da li bi i dalje podržavali jedan krajnje primitivan i blestan odnos prema ženama koje su trudne ili su se porodile. Njih su očito donijele rode, a valjda smatraju da će živjeti vječno, pa im i prirodni naraštaj nije neophodan. Kad imate ovakvu neprijateljsku atmosferu u društvu, skidam kapu svakoj zaposlenoj, ali i nezaposlenoj ženi, koja se usudi roditi dijete”, rekla je Letić.

Lana Jajčević, pravna savjetnica u Fondaciji “Udružene žene”, ističe da ovo nije prvi put da Umičević daje neprimjerene izjave, koje su vrlo ponižavajuće za žene.

Ona je pozvala Gender centar Vlade RS i Regulatornu agenciju za komunikacije BiH da osude njegov nepristojni govor prema ženama.

– Tačno je da poslodavci ne trebaju da snose neko breme porasta nataliteta, već to treba raditi država i treba mijenjati zakon, ali to nije razlog da Umičević govori takve neprimjerene izjave o ženama. On je poslodavac i odbornik, dakle neko ko obavlja javnu funkciju, i vrlo dobro zna gdje može mijenjati zakon. Dakle, tamo gdje sjedi i prima veliku platu treba mijenjati zakone ako mu se nešto ne sviđa, a ne da daje takve neprimjerene i skandalozne izjave – kazala je Jajčevićeva za srpskainfo.com.

Ona ističe da bi RAK trebao izreći kaznu Umičeviću, jer je u javnom prostoru davao seksističke i uvredljive izjave.

Umičevićeva stranačka kolegica Snežana Kutlešić-Stević, inače član Gradskog odbora SNSD i odbornica u Skupštini grada Banjaluke, pokušala je da ublaži njegove izjave, navodeći da vjerovatno nije mislio to što je kazao.

– Što bi moja mama rekla, Marinko “bubne” ponekad i što misli i što ne misli. Mislim da nije razmišljao o onom što je rekao – kazala je Stevićeva, pokušavajući na taj način da opravda Umičevićeve izjave.

– Ograđujemo se od tih izjava jer znamo da nam je demografska politika jedno od najvažnijih pitanja za budućnost s obzirom na to da nam je natalitet svake godine sve manji i manji – kazala je Nada Tešanović, predsjednica Aktiva žena SNSD i predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Pogledajte snimku cijele emisije i šta je sve Marinko “nabubao” za 57 minuta… Bilo je tu svega, od toga da je u Banjoj luci najviše alkoholičara i narkomana, da ispred slovenačkog Konzulata u Banjoj Luci zapravo ne stoje građani RS nego Federacije, ali da to malo ko zna… Kako mu se kćerka jedva udala s doktoratom, a neke bi da se udaju sa osnovnom školom…