Školsko takmičenje

Učenici banjalučke i sarajevske škole pobjednici takmičenja “Lajk za naučnu ekipu”

takmicenje_1

Sedam finalnih radova prezentovano je danas u sarajevskom Pozorištu mladih, a na istom mjestu su uručene i nagrade pobjednicima

Učenici banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” i sarajevske Srednje elektrotehničke škole osvojili su prve nagrade na školskom takmičenju “Lajk za naučnu ekipu”.

Takmičenje je organizovano u sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj koji provodi razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Finalisti su učenici sedam škola iz Banje Luke, Bihaća, Ključa, Mostara, Sarajeva i Teočaka, a nagrade najboljima dodijelili su Emil Johansson, drugi sekretar Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i Elvis Hadžikadić, projektni menadžer projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

Sedam finalnih radova prezentovano je danas u sarajevskom Pozorištu mladih, a na istom mjestu su uručene i nagrade pobjednicima.

Johansson je kazao kako je očuvanje okoliša jednako bitno i u Bosni i Hercegovini kao i u Švedskoj, te kako mu je bilo zadovoljstvo što je i njegova domovina dio projekta koji se bavi upravo tom temom.

Emil Johansson

“Veoma nam je drago biti dio ovog projekta koji se bavim energetskom efikasnošću. Sjajno je vidjeti mlade ljude kako se trude da zajednički pomognu okolišu, jer to je briga svih nas i moramo zajedno raditi na tome”, kazao je drugi sekretar Švedske ambasade u BiH dodavši kako je Švedska spremna pomoći BiH.

Elvis Hadžikadić je izjavio kako je ovo izvrsna prilika mladima da možda čak i odaberu svoje buduće zanimanje.

Elvis Hadžikadić

“Na ovaj način želimo dati podršku mladim, talentovanim ljudima u kreiranju inovativnih ideja, te da im damo mogućnost da unaprijede znanja u području energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Želimo da sutra budu u stanju da svoja znanja iskoriste i prenesu, a možda će ovo takmičenje nekima pomoći da odaberu karijere i zanimanja”, kazao je projektni menadžer GED-a.