Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Tuzli

Direktor firme Dekor utajio 265.000 KM, osuđen je na višegodišnji zatvor

kantonalni sud tuzla

Čelikoviću je sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je pravnom licu Dekor Banovići izrečena novčana kazna u iznosu od 30.000 KM

Kantonalni sud Tuzla donio je i objavio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za vlasnika i direktora firme „Dekor“ Banovići Izeta Čelikovića (61), kao i za pomenuto pravno lice, zbog produženog krivičnog djela porezna utaja.

Čelikoviću je sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je pravnom licu Dekor Banovići izrečena novčana kazna u iznosu od 30.000 KM. Također, prvostepenom presudom se od optuženih oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 265.000 KM (po pravosnažnosti).

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se Čeliković tereti da kao vlasnik i direktor firme Dekor Banovići, u periodu od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao je platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH, javlja Tuzlainfo.

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima Čeliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih lica-kupaca stanova, a naplaćeni iznos sredstava nije predavao u blagajnu i položio na račun firme, niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate u poslovnim evidencijama firme vodio kao nenaplaćene.

Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja koja su starija od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja, koja su poprimila karakter dohotka, a na koji nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u pomenutom iznosu od oko 265.000 KM.

Firma Dekor je kao pravno lice optužena da je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi koju je pribavio direktor i vlasnik ove firme.