Uhapšen u akciji FUP-a

Direktor firme u BiH se lažno predstavljao na internetu, pa varao kupce

fup

CNC mašina, nakon uplate novca, nikada nije isporučena, niti je bilo stvarne namjere za isporukom, tako da je osumnjičeni pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od 14.000 KM

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su direktora preduzeća “Windsor Group d.o.o” čiji su inicijali Ž.S. /57/ zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo prevara u privrednom poslovanju.

Policijski službenici Federalne uprave policije juče, sprovodeći mjere iz svoje nadležnosti pod nadzorom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, te po naredbi Opštinskog suda Živinice, pretresli poslovne prostorije privrednog subjekta “Windsor Group d.o.o” Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti pribavljeni izvršenjem krivičnog djela, nakon čega je direktor lišen slobode, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Ž.S. je osumnjičen da je od 1. septembra do 29. oktobra prošle godine kao direktor ovog preduzeća, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa licem iz Bileće, odnosno, oštećenim povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na Internetu.

Osumnjičeni se pri tome lažno predstavljao kao Esad Boroz i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu vrijednu 27.000 KM, uz uslov da lice iz Bileće unaprijed uplati 14.000 KM, što je i učinilo, uplativši na račun firme “Windsor Group”.

Predmetna CNC mašina, nakon uplate novca, nikada nije isporučena, niti je bilo stvarne namjere za isporukom, tako da je osumnjičeni pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od 14.000 KM.

Osumnjičeni je početkom marta 2019. godine kao direktor “Windsor Group”, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa licem iz Cazina povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na Internetu, lažno predočavajući da će mu nabaviti i isporučiti ovu mašinu sa pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti 91.602 KM.

Oštećeni kupac je u periodu od 16. aprila do 10. jula prošle godine, osumnjičenom isplatio 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene, te po istom osnovu u zamjenu za dio novca mu isporučio mašine za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM, te iznos od 1.500 evra.

Nakon isplata, osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC mašinu, niti je imao namjeru da je isporuči, čime je pribavio za sebe protivpravnu imovinsku korist od 29.100 KM.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonskom roku predato u dalju nadležnost Tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

S obzirom da je riječ o licu koje je povratnih u izvršenju krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju, te da postoje indicije da je moguće da je oštetio i druga fizička ili pravna lica, Federalna uprava policije poziva građane da se obrate Terenskoj kancelariji Tuzla ili Kantonalnom tužilaštvu ukoliko su oštećeni.