Akcija Transfer

SIPA uhapsila četiri osobe zbog finansijskih prevara teških više miliona eura

Sarajevo Zgrada Državne agencije za istragu i zaštitu

Prilikom pretresa na pet lokacija otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su u akciji “Transfer” na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva uhapsili četiri lica zbog sumnje da su stekla nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura.

Osumnjičena lica terete se da su u saradnji sa drugim licima organizovali grupu ljudi, od kojih su većina državljani BiH, te državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih lica iz Austrije i Njemačke, saopšteno je iz SIPA-e.

Oni su zatim krivotvorili naloge za plaćanje, koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te na osnovu njih uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Hrvatskoj i BiH.

Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura.

Prilikom pretresa na pet lokacija otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičena lice privedena su u prostorije Sipe i nad njima se vrši kriminalistička obrada.