Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"velikodušni" Omer Škaljo

Direktor osiguranicima uskratio refundiranje bolovanja, a uposlenicima povećao plate

b_190801034

Škaljo je na poziciju imenovan kao kadar A-SDA i to nakon što je izmjenjen statut Zavoda, jer je već dvije godine bio penzionisan, a otpremninu je uzeo kao federalni zastupnik

Protiv posljednja tri direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona podignute su optužnice zbog različitih poslovnih poteza. Aktuelni direktor Omer Škaljo ima predispozicije da nastavi tragom prethodnika, kazuju izvori Žurnala. Škaljo je na poziciju imenovan kao kadar A-SDA i to nakon što je izmjenjen statut Zavoda, jer je već dvije godine bio penzionisan, a otpremninu je uzeo kao federalni zastupnik, piše Žurnal.info.

Uspjelo mu je da u istoj, 2018 godini bude isključen iz dvije stranke. SDA ga isključuje, razlog zvuči nevjerovatno, zbog nagomilanog ličnog interesa, a nakon što je osvojio mandat u Skupštini ZDK biva isključen i iz članstva Nezavisnog bloka. Kao takav biva idealan za A-SDA kojoj svojim “nezavisnim” glasom omogućava ulazak u Vladu ZDK, a sebi mjesto direktora ZZO ZDK.

Za devet mjeseci direktoravanja, zabilježeno je nekoliko njegovih spornih odluka.

„Hajde ti napiši pitanja pa ćemo brzo odgovoriti,“ prekinuo je Škaljo razgovor za Žurnal u svom kabinetu već nakon prvog pitanja. Prošlo je devet dana, ali „brzog“ odgovora nema.

Jedno od pitanja jeste zašto je Zavod uskratio refundiranje plate u bruto iznosu za bolovanje zaposlenika u ZDK nakon 42 dana, suprotno Zakonu o zdravstvenom osiguranju u FBiH?

Novi pravilnik je Upravni odbor usvojio početkom pojave korona virusa, kada je postalo izgledno da će veći broj zaposlenih biti na dužem bolovanju. Uzalud je bila reakcija poslodavaca na ovu “štedljivost” zavoda, koji godišnje raspolaže sa blizu 200 miliona maraka. Procjena da će se tako firme opteretiti sa 4 do 5 miliona KM „nameta“ upravo u trenutku otežanog poslovanja i ugroženih radnih mjesta prije svega.

No, nedugo nakon Žurnalovog upita, dokument je izbrisan sa web stranice ZZO!?

Dvostruko plaćanje istog posla

Zavod zato ne štedi na drugim stavkama, pogoto kada su u pitanju plate i naknade svojim uposlenicima, od direktora i njegovih prvih pomoćnika, potom odabranih kadrova, a bilo je nešto i za sve ostale službenike. Tako su unutar ZZO formirane komisije poput Komisije za ortopedska pomagala, Komisije za vantjelesnu oplodnju, sve do Komisije za izdavanje obrazaca za inostranstvo!?

Prema Žurnalovim izvorima, novoosnovane komisije su tek birokratski izdanak i služe samo za dodatna primanja direktorovih odabranika, jer te poslove ionako već obavljaju odgovarajući referenti.

U komisiji za ortoredska pomagala nema ortopeda, ali tu je pomoćnica direktora za pravne poslove Haša Begić i pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu Indira Mundžić, glavne uzdanice direktora Škalje. Haša Begić vodi i komisiju za vantjelesnu oplodnju, a Indira Mundžić komisiju za izdavanje obrazaca za inostranstvo. Ova je komisija posebno važna jer doprinosi još jednoj uštedi ZZO i opet na račun osiguranika.

Pojednostavljeno, svi osiguranici prilikom putovanja u inostranstvo mogu popuniti obrasce za pokrivanje eventualnog liječenja. Ranije je to brzo rješavano, a uvođenjem komisije procedura je usporena toliko da mnogi otputuju bez obrasca, a u slučaju povrede ili oboljenja u inostranstvu, Zavod im naravno neće refundirati te troškove!

Žurnal je u dopisu pitao o razlozima formiranja komisija te visini naknada za članove. Pitali smo i za navode o nedavnom povećanju plate direktora Škalje i njegove dvije pomoćnice. Odgovore nismo dobili.

Tu su i navodi o nepotrebnom prekomjernom zapošljavanju, što je posljednjih deset godina glavna karakteristika Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Žurnal je pisao kako su se svojevremeno umanjivala sredstva za bolničku zdravstvenu zaštitu i preusmjeravala na plate uposlenika Zavoda.

No, kako je Omer Škaljo bio akter i afere nezakonitog zapošljavanja u Elektroprivredi BiH preko SDA funkcionera Asima Sarajlića i Amira Zukića, vjerovatno da će sada za promjenu imati smisleno obrazloženje. Ili pak ne.

Direktor za feštu

Škaljo je doslovno kupio simpatije svojih uposlenika. Krajem godine odobrio je povećanje plata za sve u iznosu od 7 do 10 posto. Službenici Zavoda su svoje oduševljenje i zahvalnost iskazali kupovinom poklona direktoru i naravno prigodnom “feštom”, što potvrđuje njihova međusobna korespodencija.

Poziv uposlenicima, dernek, fešta i poklon direktoru

Dobrovoljni prilog za direktora naravno jeste sitnica u odnosu na uvećanu platu, koju on daje “dobrom voljom” , novcem zdravstvenog osiguranja svih zaposlenih u ZDK. No problem i jeste što se te institucije tretiraju vlasništvom stranke putem svojih kadrova, u ovom slučaju A-SDA.

To što ima elemenata zloupotrebe položaja, prekoračenja ovlaštenja, kršenja zakona donošenjem “svojih” pravilnika, neracionalnog trošenja sredstava, nezakonitog zapošljavanja, koga briga.

Žrtve bezakonja u ovoj zemlji ionako niko ne broji.