Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Darko Ćulum za Fokus

Direktor SIPA-e o (ne)hapšenju Fikreta Abdića: Nije lišen slobode, jer je tako odlučeno u Sudu BiH

culum darko (1)
Darko Ćulum / FOTO: sipa

Mi smo trebali lišiti slobode to lice, ali je postupajući sudija Suda BiH rekao da nema osnova da se Fikret Abdić dovodi u Sud BiH i lišava slobode zato što ne može biti izručen Hrvatskoj, jer je državljanin BiH

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac i načelnik Velike Kladuše nije priveden pred Sud BiH, jer je postupajući sudija obavijestio Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da se Abdić ne lišava slobode, jer ne može biti izručen Hrvatskoj u kojoj je Interpol za njim raspisao crvenu potjernicu.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Ovu informaciju za Fokus je potvrdio Darko Ćulum, direktor SIPA-e, čiji pripadnici su trebali privesti Abdića pred Sud BiH.

-Mi smo trebali lišiti slobode to lice, ali je postupajući sudija Suda BiH rekao da nema osnova da se Fikret Abdić dovodi u Sud BiH i lišava slobode zato što ne može biti izručen Hrvatskoj, jer je državljanin BiH. Prema Sporazumu o izručenju između Hrvatske i BiH koji je potpisan 2012.godine mogu se izručiti ona lica koja su djelo koje im se stavlja na teret počinili nakon potpisivanja tog sporazuma, a ovo što se stavlja Abdiću na teret ne spada u period nakon potpisivanja sporazuma, nego prije toga– kazao je Ćulum za Fokus.

Na naš upit kako je postupajući sudija mogao utvrditi da je Abdić državljanin BiH i prije nego što je saslušan u Sudu BiH , Ćulum je kazao da misli da je za „predmetno lice opštepoznato državljanstvo“, a s obzirom na to da je naš poziv zatekao direktora SIPA-e na službenom putovanju nije se mogao detaljnije očitovati o zbrci koja je nastala nakon informacije da je SIPA uhapsila , pa pustila Abdića na slobodu.

Ranije danas Fokus je kontaktirao Sud BiH poslavši pisani upit o tome da se očituju o tome da li su poduzimali ikakve aktivnosti u vezi sa slučajem Fikret Abdić, te da li će postupati u vezi s ovim predmetom.

Zanimljivo je da nam je Ćulum kazao da je SIPA imala kontakt s postupajućim sudijom jutros, a Fokus je u 12 sati i 15 minuta dobio sljedeći odgovor:

-Do ovog momenta u Sudu BiH nemamo saznanja, niti je formiran predmet- naveli su u Državnom sudu u odgovoru na upit Fokusa.

Iako je još uvijek nejasno da li je u postupanju po Interpolovoj potjernici došlo do propusta u smislu da se Abdić trebao pojaviti pred Sudom BiH kako bi bilo utvrđeno ima li bh.državljanstvo, otklonjene su sve dileme o tome da li ga potražuje Hrvatska , a što su u pitanje pokušali dovesti članovi Abdićeve porodice i Laburistička stranka koji su objavljujući sinoć video snimak dolaska pripadnika SIPA-e u Abdićev dom, te današnje saopćenje pokušali dezavuisati javnost.

U Uredu Interpola BiH u Sarajevu za Fokus su pojasnili da to što neko nije uhapšen u BiH uprkos potjernici Interpola za njim iz Hrvatske ili neke druge zemlje nije neuobičajeno i takva osoba, pa i Abdić u našoj zemlji može ostati na slobodi ukoliko postoje zakonske prepreke za njegovo izručenje .

-Postupak je isti za sva lica, bez obzira da li se radi o crvenoj ili difuznoj potjernici. Dakle, ukoliko je osoba s potjernice državljanin BiH, mi obavještavamo naša policijska tijela da je raspisana potjernica za licem. Mi navodimo da je utvrđeno , ukoliko je prethodno utvrđeno državljanstvo BiH , da je državljanin BiH . U slučajevima da se radi o potjernici koja je raspisana za krivična djela koja su izvršena nakon stupanja na snagu ugovora o izručenju vlastitih državljana, u tom slučaju se analizira da li ta potjernica , to djelo i kazna odgovora ugovoru , odnosno da li je djelo izvršeno nakon stupanja na snagu ugovora i za koja krivična djela i da li je uopće moguće da se primjeni ugovor o izručenju vlastitih državljana u konkretnom slučaju. To je isti postupak u svim slučajevima bez obzira na krivično djelo i bez obzira na lice koje je predmet potrage- pojasnili su iz Ureda Interpola za Fokus.

No, to što je Abdić za sada u BiH siguran od hapšenja bez obzira na potjernicu Interpola, ne znači da je u potpunosti slobodan od opasnosti od hapšenja , jer ta potjernica je na snazi i ukoliko pređe granicu BiH može završiti iza rešetaka . Također, postoji mogućnost da Hrvatska ustupi BiH krivično gonjenje Fikreta Abdića.

Podsjećamo, prema članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći, BiH ne izručuje svoje državljane, “ako međunarodnim ugovorom koji dozvoljava izručenje svojih državljana nije drugačije određeno”.

BiH i Hrvatska su 2012. potpisale takav ugovor o izručenju koji je na snagu stupio 2014. godine i njime su precizirana tri slučaja u kojima će se izručenje dopustiti.

Prvi uvjet je ako je za kazneno djelo u državama potpisnicama ugovora propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od jedne godine ili teža kazna.

Drugi uvjet je da su kaznena djela kažnjiva prema pravu država potpisnica i ako trajanje kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode, odnosno njihov ostatak koji se treba izvršiti, iznosi najmanje četiri mjeseca.

Ako nisu ispunjena ova dva uvjeta, izručenje će se dopustiti ako zamolba za izručenje uključuje više kaznenih djela ili više pravomoćno izrečenih kazni zatvora ili mjera koje uključuju oduzimanje slobode.

No, svi ovi slučajevi podrazumijevaju da je djelo koje se stavlja na teret licu s potjernice počinjeno nakon stupanja na snagu Ugovora, odnosno nakon 2014.godine.

Prema pisanju hrvatskih medija Abdić se u Hrvatskoj tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti zbog čega je za njim i raspisana crvena potjernica Interpola.