Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

detalji razgovora

Dodik nakon sastanka s Escobaroma: Mi nemamo plan, niko nije napravio plan o otcjepljenju

New Project (17)

Mi se krećemo ka dejtonskim odredbama i međunarodnom sporazumu i naše najave o tome da ćemo povući našu saglasnost sa sporazuma o vojsci, indirektnim porezima i VSTV-u je vraćanje na izvorni Dejton, a ne teritorijalno prekrajanje Bosne i Hercegovine, kako neki žele da to prikažu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upriličio je danas konferenciji za novinare nakon sastanka s Gabrielom Escobarom, izaslanikom američkog predsjednika Josepha Bidena za zapadni Balkan.

Dodik je potvrdio da je “bilo nekih ocjena vezano za otcjepljenje”.

– Da, naravno, mi govorimo o otcjepljenju kao o rješenju koje će se samo od sebe nametnuti, imajući u vidu da u Bosni Hercegovini ništa ne može da se dogovori. Ali mi nemamo nikakav plan, niko nije napravio plan kretanja ka tome, kazao je Dodika i dodao:

– Mi se krećemo ka dejtonskim odredbama i međunarodnom sporazumu i naše najave o tome da ćemo povući našu saglasnost sa sporazuma o vojsci, indirektnim porezima i VSTV-u je vraćanje na izvorni Dejton, a ne teritorijalno prekrajanje Bosne i Hercegovine, kako neki žele da to prikažu. I naravno naše odbacivanje, suda, tužilaštva i svega onoga što nije u skladu sa ustavom i nepravnih neustavnih odluka Ustavnog suda BiH i odbacivanje njihovih odluka bez obzira na ranije zaprijećene odredbe kako će se kazniti oni koji ne poštuju navodne odluke Ustavnog suda, kazao je Dodik.

Dodik je jopš jednom ustvrdio da je Bosna i Hercegovina neuspješna zemlja i da “nema šanse da preživi, bez obzira na napore bilo koga iz Amerike i zapadane Evrope”.

Pogledajte šta je sve Dodik kazao na ovu temu…

U drugom dijelu presice koju je član Predsjedništva BiH danas održao došlo je i do verbalnog sukoba Dodika i novinarke BN televizije Slađane Jašarević. U jednom trenutku novinarka Jašarević je uputila Dodiku i sljedeće riječi; “Sad vas lično upozoravam da je ovo posljednji put da se tako obraćate kada je u pitanju BN televizija…”

Pogledajte kako je to izgledalo…

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar upozorio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da su prijetnje otcjepljenjem u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kako je navedeno na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Escobar je razgovarao sa Dodikom i tom prilikom mu prenio stav Sjedinjenih Američkih Država da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.